Идеи за пътуване в България през Май

0
1589
love bg travel
Сподели новината.

Синоптиците обещават хубаво време през идните почивни дни, така че грабвайте колата, влака, а защо не и на стоп, и отпрашвайте нанякъде. Ако не ви достигат идеи, предлагаме ви няколко интересни предложения за уикенд бягство.

Трявна – люлка на резбари и иконописци

ТрявнаТрявна съчетава по уникален начин уюта на възрожденската архитектура, духа на живата художествена традиция и чистотата на балканската природа. Градът впечатлява с богатите си възможности за културен туризъм. Посетитетлите имат възможност да посетят осем музейни обекта, както и да се възползват от предлаганите атракции – могат да станат част от градските легенди, като увековечат ликовете си в Ретро-фото ателието в дюкяна на Райковата къща, или да се научат да изписват бръшлян в Даскаловата. Трявна е прекрасна идея за творчески уикенд.

Средновековният град Хоталич край Севлиево

 

Крепост Хоталич

Хоталич е името на средновековен български град, разположен на 4 км северозападно от Севлиево. Хоталич е много добре запазен археологически обект. Но за превръщането му в привлекателна туристическа дестинация следва да се направят много реставрации, като например на отбранителните кули, църквите и портите. През 1994 г. средновековната крепост е обявена за паметник на културата с национално значение. Намира се на 4 км от Севлиево, а до него се достига по добре поддържан път. Севлиево се намира на 178 км от София и на 164 км от Пловдив.

Омая – рай на ръба на България

ОмаяТам някъде, съвсем накрая на България до границата с Гърция, има едно място, което ще ви накара да ахнете от удивление, да забравите за всичките си грижи и да се зачудите дали по някаква грешка не сте попаднали в рая. А най-хубавото на този рай е, че можете истински да си починете. Да послушате тишината или шума от вятъра в короните на дърветата. Да се разходите в полите на Пирин. Да съзерцавате отраженията във водите на езеро. Просто да поседите и да помислите за хубавите неща в живота. Защото в Омая (както и в рая) има място само за хубави неща.

Античната вила Армира край Ивайловград

Античната вила АрмираСред паметниците от времетo на Римската империя са останките от градските и извънградските къщи на заможните римляни. Извънградските вили представлявали центрове на земевладелски имения. Такова жилище е вила Армира, близо до Ивайловград, открита през втората половина на XX в. от Янка Младенова. Вилата била разкошно украсена с резбовани каменни облицовки и статуи на римските богове. Особено живописни били подовите мозайки със сцени, изработени в римската художествена традиция. Вилата е отворена целогодишно за посетители, дори и през почивните дни.

Светът на мастодонтите в село Дорково

Светът на мастодонтите в село ДорковоПрез есента на 2013 г. врати отвори най-новата атракция в село Дорково – Плиоценски парк. В него е направена възстановка на фауната в субтропична гора, каквато е била по нашите земи преди 5 милиона години. Всъщност край Дорково е открито най-голямото в Европа находище на мастодонти от рода Ананкус анвернензис.В Плиоценски парк Дорково можете да видите триизмерни модели, цветни изображения, автентични примери от откритите край селото кости, както и възстановка на част от терена на разкопките. Отворено е за посетители всеки ден от 10 до 19 часа.

Лакатнишките скали – природен бисер в Искърското дефиле

Лакатнишките скалиНа левия долинен склон в Искърския пролом, между дълбоките долини на реките Пробойница и Доло, величествено се извисяват Лакатнишките скали. Обявени са за природна забележителност, а от 1989 г. са защитена местност, включена в природния парк Врачански Балкан. Лакатнишките скали са алпийски обект – място за обучение и тренировка на алпинисти. На малка тераска на ръба на скалите е построена миниатюрна хижа „Орлово гнездо“ – място за кратка почивка при скалното катерене.

--------------------------