Сподели новината.

Най-добрият вариант е да получим необходимата ни енергия от правилната храна. Така ще се чувстваме по-добре през целия ден и ще имаме сили да направим всичко, което сме планували. Ето и няколко продукта, които ще ни помогнат за това.

Бадеми – сурови и без сол, те са източник на мазнини и белтъчини, които поддържат нивото на кръвната захар. Около 23 бадема на ден намаляват риска от сърдечносъдови болести.

Черен шоколад – блокче черен шоколад е отличен източник на магнезий.

Вода – важна съставна част на нашето тяло. Повече вода през деня ви държи хидратирани и поддържа чувството на бодрост, особено сутрин.

Киноа – тази подобна на зърно храна ви осигурява белтъчини и въглехидрати до следващото хранене.

Банани – те са богати на калий и витамин B и стабилизират нивата на кръвната захар.

Тиквени семки – те са богати на протеини, полезни мазнини и фибри, които ще ви дадат допълнителна енергия. Те също така съдържат желязо, цинк, фосфор и магнезий. Тези съставки гарантират енергия през целия ден.

Картофи – всички знаем за полезните свойства на картофите и даването на енергия е една от тях. Тази тяхна сила се крие във високото съдържание на въглехидрати. В картофите също има високи нива на желязо, което спомага за усвояването на енергията от мускулите.

Сьомга – за разлика от другите риби, в сьомгата се съдържат 3 вида мастни киселини. Те са пряко свързани с намаляване на риска от сърдечни заболявания, а храненето с нея подобрява будността на човека.

Яйца – те са пълни с незаменимата аминокиселина левцин. Това е ключов момент за синтезата на мускулни клетки. Протеинът, съдържащ се в яйцата забавя усвояването на захарта и запазва стабилна енергията с часове. Допълнителен бонус е съдържанието на витамин В – необходим за производството на енергия.

Овесени ядки – фибри и комплексни въглехидрати – това е чудесно решение, ако търсите енергия за деня. И спокоен стомах, също здрав и физиологически много по-пълноценен. Овесените ядки зареждат добре мускулния гликоген, което дава гориво и енергия както за работа, така и за физическа дейност.

Леща – има подобни свойства като киноата. Тя е богата на фибри, протеини и няма много калории, което я прави идеална за диета. Лещата е богата и на въглехидрати, което ни дава прилив на енергия.

Кисело мляко – по възможност да не е плодово. Ползата от пробиотиците за здравословното храносмилане е доказана, а това също стабилизира енергийните нива в организма. Към киселото мляко може да добавите и сурови бадеми.

Портокали – от всички плодове, които съдържат витамин С, портокалът помага най-бързо мазнините да се превърнат в енергия. Неслучайно прясно изцеден сок от портокал е една от най-добрите напитки за закуска.

Орехи – те са пълни с витамини и минерали. Техните мастни киселини забавят усвояването на въглехидратите, което помага на мозъка да получава глюкоза през равни и плавни времеви интервали.

Ябълки – ако замените чашата кафе сутрин с една ябълка, много скоро ще се чувствате не само съвсем събудени и без кафе, но и с много повече енергия. Естествените захари в ябълката проявяват действието си с времето и остават за дълго в организма ви във вид на енергия.

По материали от razlichno.com