петък, април 19, 2024

Гурбетчия от Родопите в Германия: Тук вече не е това, което беше

Date:

Сподели новината.

Германия вече не е това, което беше. Няма го старият живот, на моменти стресът е като в България. Все още тук се чувстваш по-сигурен от България, но ако си уредя добра работа, хващам пътя за Кърджали.

500-те евро, които давам за квартира тук махам от сметките и се оказва, че ако имам работа за 2 000 лева чисти в България, веднага приемам, споделя пред 24rodopi.com кърджалиец Сезгин М., който от години живее и работи в район Бавария в Германия.

 

Само за една година 1,2 милиона души са напуснали Германия, твърди “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” (ФАЦ). Проучванията показват, че всеки четвърти си тръгва поради финансови причини, а почти всеки пети – поради неудовлетвореност от живота в Германия.

 

Българите, впрочем, са на четвърто място по численост сред чужденците, които са напуснали Германия през 2022 година, съобщава Федералната служба за миграцията и бежанците, цитирана от агенция Франс прес.

Всъщност повечето хора, които напускат Германия, са чужденци, завръщащи се по домовете си. Освен това по-голямата част от чужденците, които си тръгват от Германия, са пребивавали в страната сравнително кратко.

„Преди дни страната бе блокирана от стачка в 6-7 сектора. Недоволни са земеделци, ресторантьори, общопрактикуващи лекари. Социалните мрежи кипят. Вярно, че ние гурбетчиите сме някак си изолирани от местните – от вкъщи до работата, от работата до вкъщи, а в през уикенда е самота. Затова гурбетчиите живеят и спят във Фейсбук, иначе ще откачат“, добавя Сезгин.

Той успява да спестява между 700 и 1000 евро, но казва, че живее с много социални ограничения. Тежи му повече липсата на „живот след работа“.

„Ако излезеш да се почерпиш сам в евтино заведение, отишли са едни 50 евро. Но сам на маса, като отчаян мъж на средна възраст“, допълва кърджалиецът.

Приятел му предложил да замине за Нидерландия, където му е осигурена работа в бригада за монтиране на соларни инсталации.

„В Денах приятелите се виждат след работа, успяват да организират пикници, играят карти в кафенето. И заплащането е добре, ще се пробвам“, казва кърджалиецът.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

5000 долара е средната заплата в САЩ

Oчaĸвaниятa зa cpeднa зaплaтa пpи пocтъпвaнe нa нoвo paбoтнo...

Транспортна стачка парализира Гърция

Стачка на работници от транспортния сектор блокира трафика в...

Ужасяващ сблъсък между два влака в Германия заради дерайлирал вагон, има ранени

Четирима души пострадаха, след като маневриращ пътнически влак удари...

Брутално зверство в Германия: Баща инжектира детето си с живак за наказание

Баща инжектира живак в краката на едногодишната си дъщеря, за...