Сподели новината.

Арадена е изоставено селища е регион Сфакия на гръцкия остров Крит, който привлича хиляди туристи всяка година. Те не се притесняват от факта, че то се намира на ръба на стръмна скала.

Странната и интересна история на селището Арадена започва преди векове. Хората от района казват, че селото някога имало над 700 постоянни обитатели, съобщава „Грийк Рипортър“.

Постепенно, обаче, то западнало и през 50-те години на 20-и век било напълно изоставено. От някога процъфтяващото село днес са останали празни къщи, намиращи се до ръба на скалата на южния склон на Белите планини.

 

През 1947 две момчета от селото се сбили за едно звънче на коза. Това довело до кървава вендета и смъртта на почти всички обитатели. Малцината оцелели се преместили в близкия Анополис.

С времето някои от наследниците им заявяват претенции върху имотите в Арадена с намерението да се върнат обратно там.

 

Хиляди посетителите пристигат тук, за да се възхитят на пленителната гледка от клисурата, която стига точно до селото и до която може да се стигне през плаж Мармара.

Туристите могат да скачат и с бънджи от специално построения мост над пропастта.

 

Село Ардена е пример за традиционна критска архитектура, която е останала почти непокътната, откакто хората са си тръгнали преди десетилетия.

 

Клисурата пък е дълбока 138 метра и е идеална не само за разходка през лятото, но и за истински преход сред критката природа.