Сподели новината.

Добивното предприятие „Горубсо-Мадан“ ще търси руди на още едно място в общината, където вече има работещи оловно-цинкови мини. Това стана ясно, след като правителството даде разрешение на компанията за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площ „Бориева-изток“. Разрешението е със срок от три години, като за този период дружеството трябва да вложи най-малко 285 хил. лв.

„Горубсо-Мадан“ е собственост на „Върба-Батанци“, в което равни дялове държат „Минстрой холдинг“ на Николай Вълканов и „КЦМ 2000“. До началото на 2012 г. компанията беше собственост на някогашния купувач на „Кремиковци“ Валентин Захариев, но накрая практически не работеше. „Горубсо-Мадан“ е концесионер на две находища в района, а самата „Върба-Батанци“ държи правата за добив върху едноименното находище, отново край Мадан. Добитата руда се преработва в Рудозем.

На заседанието си в сряда правителството реши също да удължи с пет години концесията за добив на руди от находище „Джурково“ (Пловдивска област). Промяната е по искане на концесионера „Лъки инвест“, в който основен акционер с 48.8% отново е групата КЦМ. Дружеството експлоатира още едно находище в района на град Лъки, където освен олово и цинк се добива и сребро.