Сподели новината.

Има особен вид хора, които днес би трябвало да получават почетно гражданство в даден град – онези, които избират да запазят стария дух на някое място за сметка на парите, вместо да го превърнат в чудовище от бетон и стъкло. Собственикът на красивата бяла къща в центъра на Стара Загора е от тези хора.

Къщата се открива лесно – тя е над едно от любимите места за старозагорци и гостите на града – форумът на античния римски град Августа Траяна. От 2 години насам бялата постройка привлича погледите, тъй като се откроява на фона на руините.

Архитектурата ѝ съчетава архитектурното наследство от древността, красотата на старите градски къщи и архитектурата на съвременна Стара Загора. Къщата има интересна история. Построена е през далечната 1924 година по проект за личен дом на някогашния архитект и кмет на Стара Загора Желязко Рашев. Днешният ѝ собственик решава да запази стария облик на сградата. Обръща се към екип на архитектурно студио “ I/О архитекти“ – Георги Кътов, Вяра Желязкова и Росица Христова.

„Въпреки че къщата не е обявена за паметник на културата, ние се отнесохме към нея с особено внимание и желание да запазим максимално автентичния ѝ дух въпреки лошото състояние, в което я заварихме“, казва арх. Кътов. Най-голямото предизвикателство пред архитектурния екип е как да съчетае предимствата на старата къща с новите, съвременни решения така, че сградата да се впише в съвременната среда и в същото време да запази своята идентичност.

В края на декември миналата година проектът за старата къща с бял бетон в Стара Загора бе един от 5-те номинирани проекти от България за наградата „Мис ван дер Рое“ за съвременна архитектура на Европейския съюз. Проектът е отличен от Камарата на архитектите в България през лятото на 2018 г.