Сподели новината.

Договор за изграждането на мемориален парк на територията на бившата казарма в Лом подписа кметът д-р Георги Гаврилов. Зелената площ ще бъде разположена около паметника на Втори конен полк, който в момента е недостъпен за жителите и гостите на града.

Проектът предвижда малкият парк да бъде изнесен в градското пространство. Той ще бъде разположен на площ от около 2,5 декара, а за изграждането му ще са нужни 36 месеца.

Алея ще води до парковото пространство, където ще има места за отдих и зелени площи. Предвижда се обогатяване на дървесно-храстовата растителност с новозасадени видове. Кестени, ясени, вечнозелени широколистни храсти и цъфтящи храсти –японска спирея и форзиция ще украсяват парковото пространство. Освен това ще бъде монтирано и ново енергоспестяващо парковото осветление.

Преди 2 години министерският съвет предаде парцела с обелиска на община Лом, а инициативата за това бе на родолюбиви граждани и на местната администрация. Войнишкият паметник, дело на големия български скулптор Кирил Шиваров, е ремонтиран със средства на Министерството на отбраната. Подписаният договор е на стойност 167 742,12 лева. С този проект общата безвъзмездна финансова помощ, която общината печели през Стратегията на МИГ ЛОМ, е на стойност около 900 хиляди лева, уточниха от местната управа.