петък, май 24, 2024

Голям успех на родното карате в Япония

Date:

Сподели новината.

На 17-18-ти и 19-ти Ноември 2023г. в Токио-Япония се проведе 13-тото Световно Първенство без категории за мъже и жени и елитно Международно Първенство за юноши, девойки и ветерани. Това е най-мащабният Турнир в Света на Карате Киокушин, който се провежда веднъж на 4-ри години. Тази година е по-специална, поради честването на 100 години от рождението на основателя на Киокушин карате – Сосай Масутацу Ояма.

Страната ни бе представена от 9 състезатели на БКА ИКО България, съпроводени от двамата ни Световни Шампиони Шихан Емил Костов и Сенсей Гергана Апостолова-Костова.

Българският отбор пристигна в страната на изгряващото слънце на 15-ти Ноември, а ден по-късно бе регистрацията на всички състезатели.

На 17-ти Ноември съревнованието започна с квалификации при мъжете и жените, където Александър Стоименов спечели срещу съперник от Америка след едно продължение и така се класира за 2-рия ден на Световното. Следобед, същия ден, се проведе Елитното Международно Първенство за юноши, девойки и ветерани на категории, където каратекитена БКА-ИКО България спечелиха.

Стратимир Стратиев (СКК“КиокушинСпирит“Бургас) се класира на трето място при юношите, а Благовест Петков, който живее в Америка стана Шампион при ветераните. Те бяха наградени лично от Световния шампион – Кенджи Ямаки. Милен Илиев (СКК”ИЧИ ГЕКИ ВАРНА”)

Добромир Янев, Гергана Имперова, Любомир Янев, Митко Митков и Гергана Янева, възпитаници на СКК ”КИОКУШИН СПИРИТ” Бургас, които дебютираха на този престижен турнир отпаднаха на квалификациите.

Вторият ден от 13-тото Световно Първенство на без-категории състезателят на БКА-ИКО България – Богомил Костов, възпитаник на Шихан Емил Костов и Сенсей Гергана Апостолова-Костова, изигра две срещи и се класира за третия финален ден, надвивайки съперници от Индия и Япония. Съотборникът му Александър Стоименов изигра много оспорван двубой, но за съжаление отпадна след съдийско решение срещу състезател на домакините.

На третия ден, сред останалите 32-ма при мъжете, от 166 общо, в последният ден от 13-тото Световно Първенство по Карате Киокушин на без-категории в Токио -Япония, бе Богомил Костов. Той се изправи срещу един от фаворитите в Шампионата – Константин Коваленко (Русия), който живее и тренира в Япония. Едва двадесет годишният ни състезател, за съжаление, загуби, но показа дух и воля за победа, за което получи отличие, като бе награден от ШиханГода(един от първите ученици на СосайОяма) за “МЛАД ЛЪВ” и най-добър дебют сред мъжете на така наречената “Олимпиада” в Света на Карате Киокушин, което мащабно мероприятие се провежда веднъж на 4-ри години.

13-тото Световно Първенство по Карате Киокушин на без-категории бе изпълнено с много емоции, вълнение и хубави, технични срещи на силни бойци от цял свят, спечелили квота и поканени да вземат участие в този незабравим форум.

Световната осмица на това Първенство, стигнала до почетната стълбичка, до които се нареди и „Младият Лъв“- Богомил Костов, са:

1-во място – Олександр Йеременко (Русия)

2-ро място – Кайто Нишимура (Япония)

3-то място – Андрей Лузин (Русия)

4-то място –Антонио Тюсо (Франция)

5-то място – Игор Загаинов (Русия)

6-то място – Константин Коваленко (Русия)

7-мо място – Максим Акимов (Русия)

8-мо място – Алексей Федосеев (Русия)

От българската делегация, Сенсей Зихни Хасанов и Сенпай Зорница Костова  участваха в съдийските бригади на елитното Международно Първенство. Шихан Емил Костов и Сенсей Гергана Апостолова-Костова бяха разпределени за рефери съответно на Световното при мъжете и жените, като за втори път в историята на Киокушин Карате, жена е Главен Рефер на финал при жените. Първият такъв случайбе през 2019г., на Световното Първенство на категории в Япония, където нашата Световна Шампионка на ката отново имаше тази чест.

По време на мащабният форум се проведоха и няколко специални церемонии, едната от които включваше повишение в степените на Бранч Шефове на ИКО за оказан принос в Киокушин Карате. Сред имена като Шихан Сейджи Исоби, Бразилия, (Треньор на двама Световни Шампиони на без-категории), Шихан Кенджи Ямаки, Япония (Световен Шампион – 1995г. и защитил 100 боя), ШиханХитошиКияма, Япония (Световен Шампион – 2003г.), бе и

Българският Бранч Шеф, Световен Шампион на категории и треньор на Шампиони – Шихан Емил Костов, на когото КанчоМацуи, Директор на Международната Карате Организация, официално връчи 6-ти Дан за заслугите му като състезател, треньор и организатор.

Автор: Сенсей Гергана Апостолова-Костова

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Съдът спря вписването на новия шеф на БФС в Търговския регистър

Софийският градски съд (СГС) спря вписването в Търговския регистър...

Станимир Стоилов не спира да пълни касата на Левски

Станимир Стоилов вече не е на "Герена", но благодарение...

НАП запорира сметката на “Локомотив” (Пловдив)

Националната агенция за приходите (НАП) е наложила запор на банковата сметка...

Играч от Русе разсипа съдията срещу Левски

Опитният нападател на Дунав Мирослав Будинов беше много ядосан...