Сподели новината.

От 1 януари 2017 г. трябваше медикаментите, изписвани за високо кръвно, да са безплатни. Поне такова беше обещанието на здравния министър в оставка Петър Москов. Проверка на Десант в аптечната мрежа обаче показа, че това не е вярно

Автор: Светлана Николова

От началото на 2017 г. лекарствата за високо кръвно в България трябваше да се предлагат на всички хипертоници безплатно в аптечната мрежа, срещу представяне на рецептурна книжка. Поне такова беше обещанието на здравния министър в оставка Петър Москов.

В края на миналата година от Министерството на здравеопазването разпространиха информация до медиите, че за целта държавата е отделила около 10,5 млн. лв., които трябвало да покрият разходите.

Досега Касата покриваше между 25 и 50% от стойността на медикаментите. Надзорният съвет на НЗОК реши обаче от 1 януари Касата да заплаща изцяло терапията за есенциална хипертония, гласеше прессъобщение на Министерски съвет.

Това е едно от най-масовите заболявания у нас – по данни на Касата регистрираните българи с тази диагноза са около 200 000 души.

Всъщност, тази идея не беше нова, тя бе заложена в плановете на министър Петър Москов още за 2015 г., но разчетите тогава показаха, че Касата не може да си го позволи.

Мярката трябваше да влезе в сила през 2016 г., но отново беше отменена по същата причина – липса на финансови средства. После от ведомството се похвалиха, че са измислили начин да ги осигурят. Те щели да дойдат след въвеждането на ефективни контролни механизми и най-вече на пръстовия идентификатор, които значително ограничили финансовите разхищения от парите на здравноосигурените граждани.

Каква е ситуацията към днешна дата?

Проверка на Десант в аптечната мрежа показа, че или обещанието на здравното министерство е останало като пожелание за някой друг път, или аптечните дружества не са уведомени, че трябва да предлагат безплатни лекарства за хипертоници.

Хронично болните хора купуват медикаменти с остъпка, която е регламентирана от Националната здравноосигурителна каса, но чак пък съвсем без пари, чуваме за пръв път, категорични са фармацевтите.

Че това е една огромна лъжа, ни пишат и наши читатели, които също са пробвали да си купят с рецептурна книжка най-разпространеното лекарство при високо кръвно престариум, но ударили на камък.

Според лични лекари въвеждането на подобна мярка е трудна, почти невъзможна задача по няколко причини. Първо, реалният брой на хипертониците е много над 200 000 души и Касата не е в състояние да поеме лечението им изцяло за своя сметка.

Освен това, лекарствата за високо кръвно в аптекарската мрежа са изключително много, на различни фирми и марки и, ако изобщо се престъпи към подобна мярка те да се предлагат безплатно, това ще касае само един-две вида медикаменти и, то, от най-евтините.

Така или иначе, към 25 януари гръмко обещаваната кампания от Министерството на здравеопазването не е стартирала и най-вероятно няма да се осъществи. Особено като се има предвид, че от понеделник ведомството ще има нов служебен шеф – Илко Семерджиев.