Сподели новината.

 

Белгийска транспортна компания е обвинена в трафик на хора, след като е вербувала шофьори от Източна Европа и им е предлагала неприемливо лоши заплати и условия.

 

Твърди се, че транспортната компания Van Steenbergen е наела шофьори от Източна Европа срещу много ниски заплати, принуждавала ги да нарушават правилата за часове работа на водачите и ги е карала да нощуват на паркинга на компанията в мизерни условия.

Нелегалните условия на труд за пръв път са излели наяве, когато някои шофьори, наети от Van Steenbergen, са поискали помощ от транспортната федерация BTB през 2018 г., съобщава Gazet van Antwerpen.
Румънските и българските шофьори са поискали правен съвет, тъй са помолени да подпишат документи на английски, за намаляване на дневните им надбавки. Шофьорите не желаели да подписват документите и следователно решили да предприемат мерки срещу компанията.

Съобщава се, че шофьорите на Van Steenbergen са били наети от компании пощенски кутии в Словакия, Чехия и Португалия. Разследването обаче е доказало, че документите и служебните задачи на шофьорите са движени от Белгия.

Шофьорите не само получавали неприемливо ниски заплати – около 600 евро на месец, но и трябвало да нощуват на паркинга на компанията без подходящи санитарни помещения и отопление.

Освен това, в показанията на шофьорите влизат принания за дълги работни дни, нарушения на времето за шофиране и почивка, и шестседмични работни периоди. Според обвинението тези доказателства могат да послужат обвинение за трафик на хора.