Сподели новината.

Епидемията от новия коронавирус (COVID-19) в Германия е „под контрол“ благодарение на мерките, наложени след първоначалния скок на заразените. Това обяви германският здравен министър Йенс Шпан, цитиран от световните осведомителни агенции.

Налагането на ограничения за оставането на хора вкъщи от средата на март насам беше успешно, настоя Шпан пред журналисти в Берлин, докато страната се готви да облекчи мерките и да засили производството на защитни маски.

„Броят на инфекциите значително намаля, особено увеличението ден за ден. Епидемията днес отново е под контрол“, подчерта германският здравен министър.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви в сряда, че по-малките магазини ще бъдат отворени от следващата седмица, училищата отново ще бъдат отворени за някои ученици от 4 май.

Но други елементи на ограниченията ще останат в сила, включително забрана за събиране на повече от двама души на обществено място, както и на големи публични събития.

Вчера Институтът за контрол на болестта „Робърт Кох“ публикува данни, показващи, че всеки носител на болестта в Германия заразява по-малко от един друг човек – процентът на заразяване от един човек спада до 0,7.

Данните оправдаха първото облекчаване на блокадата, като след две или три седмици ще бъде направен нов преглед на положението, заяви Меркел, като предупреди, че „предпазливостта трябва да бъде водеща, а не прекалената увереност“.

Предишна статияНевиждан мрачен рекорд в Испания
Следваща статияБлокада в Сливен! Градът е контролиран от полицията