Германия налага 14-дневна карантина

0
1652
germaniq destinacii Dresden
Сподели новината.

В българската „Гранична полиция“ е била получена информация от германската полиция с правилата за влизащите в Германия пътници във връзка с COVID-19, съобщават от МВР.

Според тези правила пристигащите в Германия по суша, море или въздух, които са били във високорискова зона през последните 14 дни преди пристигането си, са законово задължени да отидат директно вкъщи или на друго място за настаняване и да останат там под карантина в продължение на 14 дни.

За високорискова зона се смята страна или район, където съществува висок риск от заразяване с новия коронавирус. Институтът „Роберт Кох“ постоянно актуализира списъка с високорискови зони на следния линк.

От „Гранична полиция“ уточняват, че това е регламентирано в германското законодателство и се санкционира с глоба. Законът задължава съответните здравни власти да бъдат уведомени за адреса, на който се пребивава в Германия. За да се направи това, трябва да се използва предоставената от превозвача пътническа карта за местоположение. Изпълнението на карантинните изисквания се следи от съответните здравни власти, като с тях може да бъде направена връзка онлайн тук.

Ако сте били във високорискова зона в период от 14 дни преди пристигането си, при пристигането Германия се изисква законно да се предостави доказателство за тестване за коронавирус по искане на съответния здравен орган или друг орган, определен от държавата. Има и възможност за безплатно тестване в рамките на 10 дни след пристигането от високорискова зона, дори ако това не бъде поискано. За запазване на ред за тест, може да се обадите на горещата линия за медицинско обслужване – телефонен номер 116 117.

--------------------------