Германия е пред нов инфлационен скок

0
177
768x432 21
Сподели новината.

Германската икономика вероятно ще е нараснала по-малко от очакваното през това тримесечие и може да се сблъска с нов скок на инфлацията през септември, тъй като държавните субсидии изтичат, каза Бундесбанк в петък, съобщава „Ройтерс“.

В месечния си доклад, публикуван днес, Бундесбанк отбеляза, че икономиката ще се разшири по-малко от очакваното, тъй като енергийната криза влошава перспективите и създава много тревожна икономическа ситуация.

Бъдещото развитие на енергийния пазар е много несигурно, особено по отношение на доставките на природен газ от Русия… Рисковете за ценовите перспективи ясно сочат нагоре“, се казва в доклада на централната банка.

Индустриалният мотор на Европа се бори с растящите сметки за енергия, тъй като Русия намалява доставките на газ в отговор на санкциите заради нейната инвазия в Украйна. „Това също нарушава перспективите“, каза Бундесбанк в месечния си доклад, добавяйки, че растежът през третото тримесечие може да е под прогнозата за юни, която не е публична.

Прогнозата й за цялата 2022 г. беше за ръст от 1,9% на БВП.

Германската централна банка очаква инфлацията, която достигна 8,2% през юни, да остане висока през следващите месеци и дори да скочи през септември, след като държавните субсидии за гориво и железопътни билети изтекат на 31 август.

 

ЕЦБ повиши лихвените си проценти за първи път от 11 години в четвъртък, за да се бори с рекордно високата инфлация.

--------------------------