Германия е на прага на нещо невиждано

0
230
777777777777777777777777777777777777777777777777777
Сподели новината.

Германските политици обсъждат ваксинациите срещу COVID-19 да станат задължителни за гражданите в светлината на растящите инфекции и ниските нива на ваксинация, съобщава „Ройтерс“.

Няколко членове на консервативния блок на канцлера Ангела Меркел заявиха в неделя, че федералните и държавните правителства трябва да въведат задължителни ваксинации скоро, след като други усилия за увеличаване на ниския процент на ваксинации в Германия от едва 68% се провалиха.

„Стигнахме до точка, в която трябва ясно да кажем, че се нуждаем де факто от задължителна ваксинация и блокиране за неваксинираните“, пише Тилман Кубан, ръководител на младежкото крило на Християндемократическия съюз на Меркел, във вестник Die Welt .

Проблем е недостатъчната ваксинация, задължителната ваксинация е „крайна мярка“, но би било „много навременно да се проведе правен и социален дебат“ по въпроса

Седемдневната заболеваемост от коронавирус в Германия се покачи до най-високото ниво от началото на пандемията за 14-ти пореден ден в неделя, достигайки 372,7 в цялата страна.

В някои региони надхвърля 1000, като някои болници вече отчитат пълни отделения за интензивно лечение. Рекордът в третата вълна на пандемията миналия декември е 197,6.

Като цяло в Германия са регистрирани 5,35 милиона коронавирусни инфекции от началото на пандемията през февруари 2020 г. Общият брой на смъртните случаи е 99 062.

Премиерът на Бавария Маркус Сьодер призова за бързо решение ваксинациите срещу COVID-19 да станат задължителни, докато премиерът на Шлезвиг-Холщайн Даниел Гюнтер каза, че властите трябва поне да обсъдят подобна стъпка, за да увеличат натиска върху неваксинираните граждани.

Данял Баяз, влиятелен член на Зелените и министър на финансите в югозападния Баден-Вюртемберг, където процентът на заразяване е много висок, каза, че в този момент на пандемията би било грешка да се изключи задължителната ваксинация.

В момента Зелените водят преговори с лявоцентристките социалдемократи и либертарианските свободни демократи за формиране на тристранно коалиционно правителство на федерално ниво.

Трите партии са в последния етап на сключването на коалиционно споразумение, което ще проправи пътя на напускащия финансов министър Олаф Шолц да наследи Меркел като канцлер през първата половина на декември.

Шолц каза, че иска дебат дали да направи ваксинацията задължителна за здравните работници и медицински сестри. Членовете на FDP изразиха своите възражения срещу подобна стъпка, тъй като партията поставя по-голям акцент върху индивидуалната свобода.

Съседна Австрия тази седмица обяви план да направи ваксините задължителни през следващата година.

--------------------------