петък, април 19, 2024

Георги Илиев

Date:

Сподели новината.

Георги Илиев е български борец и предприемач, считан за видна фигура в организираната престъпност в България в периода на преходa на България към демокрация и пазарна икономика.

 

            Георги е роден в Кюстендил на 22 юли 1966 г. Той е републикански и балкански шампион по борба. През 1983 г. е регистриран от милицията за кражба, три години по-късно е осъден на 11 години затвор за участие в групово изнасилване. През 1991 г. е освободен предсрочно и е задържан отново година по-късно, по подозрение за кражба на кола и фалшиви документи.

 

            Той е брат на основателя на ВИС Васил Илиев, който е убит през април 1995 г. След смъртта на брат си той отказва да оглави застрахователната компания ВИС 2. Георги Илиев в едно интервю от 1995 г. казва „Бяхме борци, вече сме бизнесмени“. През същата година влиза в ареста по обвинение за грабеж и побой, последното му обвинение е за хулиганство, след инцидент в дискотека БИАД през 2000 г. Три години по-късно Софийският районен съд осъжда президента на „ВАИ холдинг“ да плати 1 200 лева обезщетение на един от собствениците на дискотека БИАД и акционер в „МИГ груп“ Слави Бинев и 700 лева глоба в полза на държавата. Сумата, която в иска на Бинев е 50 хиляди лева.

 

            На 25 август 2005, пред заведението му „Буда бар“ в курорта Слънчев бряг, около 22:30, снайперист го прострелва пред десетки свидетели. За убийството се смята, че е извършено от покойния вече убиец Райко Кръвта, седмици по-късно Райко Кръвта е убит от Петър Крумов с прякор Пупи, който е от хората на Христофорос Аманатидис – Таки, който към днешна дата се смята, че се укрива в Дубай. Убийството е сходно с това на собственика на МГ Корпорация Илия Павлов.

 

Източник: bg.wikipedia.org

предишна статия
Следваща статия

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...