ГДБОП и европрокуратурата арестуваха 8 заподозрени в злоупотреби със земеделски фондове

0
296
991 ratio arest beleznici
Сподели новината.

Осем души са били арестувани от МВР и европейската прокуратура в мащабна акция срещу измами със земеделски еврофондове. Сред задържаните е началникът на служба “Земеделие” в Петрич, негови подчинени и други заподозрени за участие в схемите. Двама са задържани по време на земеделски семинар, в който са участвали. Акцията е била проведена в сряда и е сред първите у нас с участието на европейски прокурори от България.

Проверява се информация, че заподозрените всяка година са увеличавали декларираните площи на обработваема земя и така се е завишавала и получаваната субсидия. Двама от тях са успели да усвоят над 40 хил. декара. За пет години двама от арестуваните са получили над 600 хил. лв. субсидии.

Проведени са обиски, иззети са коли и камиони, претърсени са и няколко адреса, земеделската служба в Петрич, както и земеделска аптека. Намерени са договори за наем и продажба на земя. Открити са още множество ушни марки за животни.

По-късно, от съобщение на Европейската прокуратура стана ясно, че в България в сряда са били извършени 18 обиска в Петрич и Обзор като част от разследване за измами, свързани със земеделски средства от ЕС. Оттам потвърждават, че са задържани  8 лица и уточняват, че сред тях е и ръководителят на представителството на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) в Петрич, член на Общинския съвет.

Европейската прокуратура проучва предполагаеми дейности на организирана престъпна група, съставена от роднини, подчинени и близки приятели на общинския съветник.

При претърсвания на животновъдни ферми, автомобили и помещения, включително в представителството на земеделския фонд, са иззети големи количества документи, компютри, мобилни телефони и табелки за номерация на животни. Претърсванията са извършени в тясно сътрудничество с над 40 полицаи от Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” и експерти от Българската агенция по безопасност на храните и ДФЗ.

Една от популярните при измамите със земеделски фондове е т.нар. “бели петна”. При нея пустеещи земи, незаявени за обработка от никого, се вписват за такава и съответно се получават субсидии. В тези случаи информация може да се получи от земеделските служби, които имат справки за обработваемите земи.

Друг вариант е собствеността върху площите да се придобие чрез констативен нотариален акт. Този документ се издава от нотариус, а самата процедура е предвидена за случаи, в които собствеността не може да се докаже поради различни причини – например липса на документи. Пред нотариус могат да се представят удостовертение за наследници, договор за делба или нещо друго, на база на което да се издаде констативният нотариален акт. Често обаче с тази процедура се злоупотребява.

По-късно от Министерство на земеделието посочиха, че същият ден със заповед на министъра на земеделието Иван Иванов е разпоредено на служители от Инспектората и Главна дирекция “Земеделие и регионална политика” да извърши тематична проверка в Областна дирекция “Земеделие” – Благоевград (ОДЗ-Благоевград) и Общинска служба по земеделие – Петрич (ОСЗ-Петрич).

Проверката на място следва да се извърши в периода от 30 юни 2022 г. до 01 юли 2022 г. Изискано е да бъде оказано съдействие на проверяващите от структурите на министерството на територията на обл. Благоевград. В хода на проверката ще бъдат изискани документи от ОДЗ-Благоевград, ОСЗ-Петрич и Областна дирекция на ДФЗ – РА Благоевград. Ще се извършат проверки на място от инспектори на ОДБХ – Благоевград в животновъдни обекти, имащи отношение по случая.

Към настоящия момент проверяващите от Министерство на земеделието са на място в ОСЗ – Петрич, като проверката на място продължава. Съгласно заповедта на министър за резултатите ще бъде докладвано в срок до 8 юли 2022 г./ mediapool.bg