Сподели новината.

Плажуващите обаче трябва да спазват правилата за социална дистанция, които дори включват на какво разстояние трябва да са чадърите.

Позволява се събирането на не повече от 40 души на 1000 квадратни метра, докато чадърите трябва да бъдат на четири метра разстояние.

Гърция отваря плажовете в събота при строги хигиенни мерки

Алкохолът е забранен…

От рано тази сутрин хората се стекоха към Алимос, популярен плаж южно от Атина.

„Това е най-доброто нещо за нас възрастните…да дойдем и да разпуснем малко, след като бяхме затворени вътре“, коментира гръцки пенсионер, докато поставяше чадър. Той добави, че спазва мерките за социална дистанция, пояснявайки, че е „като пистолет, опрян в главата“.

 

На съседен плаж властите използват безпилотен самолет с високоговорител над плажуващите, призовавайки ги да спазват дистанция.

В Гърция са регистрирани повече от 2800 заразени с коронавирус и 160 починали. От 4 май започна разхлабването на ограниченията, наложени от средата на март.

След отварянето на гръцките плажове, хората ще могат да посещават и литургиите от 17 май, докато археологическите места ще отворят за посетители от 18 май. От понеделник се позволява пътуването в Гърция и до Крит, а от 25 май до островите.

Правителството се надява да върнат чуждестранните туристи през юли.