Сподели новината.

Според експерта, курортните страни могат да започнат да приемат пътешественици през втората половина на юли. Ограниченията ще бъдат премахнати с нормализирането на епидемиологичната ситуация.

Турция и Гърция може да са сред страните, които ще бъдат първите, които ще се отворят за туристите.

Турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой заяви на 18 април, че туристическият сезон в страната може да започне през май.
Гърция също започва да се подготвя да приема туристи.

Собствениците на някои плажове в страната започнаха да поставят шезлонги в очакване на туристи.

 

Според препоръките за физическо разстояние, шезлонгите и чадърите са на разстояние три метра, а за тези, които искат да влязат и да се къпят в морето, са направени специални коридори.

Хотелиерите също се подготвят за летния сезон, като обявяват, че тази година ще бъде различна от предходната, със сигурност поради епидемията от новия коронавирус.

 

Въпреки че са наясно, че приходите от туризъм ще са далеч под миналогодишните, работещите в сектора се надяват все още да успеят да извлекат някаква печалба, която очакват най-много от местните туристи.

Световните медии съобщават, че след пандемията в туристическата индустрия може да се осигурят специални документи.

Например, Мадридската асоциация на хотелиерите (AEHM) вече обмисля възможността да въведе сертификата за хотели без COVID-19 (безплатен хотел COVID-19), което ще гарантира, че няма персонал и гости, заразени с коронавирус.

Освен това във Великобритания се обсъжда въвеждането на „паспорт на имунитета“ с информация за наличието на антитела срещу коронавирус при туристите.

В допълнение, мерките, които вече са приложени от някои авиолинии, могат да продължат да действат след пандемия. Например, Emirates подлага на задължителен кръвен тест за всички пътници, за да открие инфекция за десет минути. В същото време някои държави вече допускат в страната само пътници със здравни сертификати.