четвъртък, юли 25, 2024

Гърция отказа важна помощ на Украйна

Date:

Сподели новината.

Гърция няма да достави на Украйна системи за противовъздушна отбрана “Пейтриът” или ракети С-300. Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, цитиран от в. “Киев индипендънт”.

На 22 април гръцките медии съобщиха, че Атина планира да изпрати поне една система “Пейтриът” на Украйна след натиск от страна на Европейския съюз за увеличаване на помощта за противовъздушна отбрана на Киев.

Вчера обаче Мицотакис подчерта, че Гърция няма да изпрати на Украйна нито “Пейтриът”, нито С-300, въпреки исканията ѝ и критичния ѝ недостиг на ПВО.

 

“Гърция подкрепи Украйна по различни начини, с отбранителни материали. Ние обаче заявихме от първия момент, че не можем да се лишим от оръжейните системи, които са от решаващо значение за нашите способности за възпиране”, посочи той.

Според Мицотакис изпращането на оборудването в Украйна би представлявало твърде голям риск за гръцката въздушна сигурност.

“Имаме излишък от материали, с които можем да подкрепим Украйна, направихме го и вярвам, че това е правилният избор. И ако успеем да намерим такива материали, ще продължим да го правим. Но системите за противовъздушна отбрана са от критично значение за защитата на гръцкото въздушно пространство и няма да бъдат предоставени на Украйна”, категоричен бе той.

Ескалиращите руски удари и произтичащите от тях цивилни жертви подчертават острата нужда на Украйна от допълнителна въздушна отбрана.

На 19 април украинският президент Володимир Зеленски призова съюзниците да преминат от дискусии към конкретни решения относно помощта за противовъздушна отбрана след руската ракетна атака срещу Днипро.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Затвориха ж.п. линия и пътища заради ада край Елин Пелин

Временно е ограничено движението и в двете посоки по път...

Турски тир изгоря, шофьор загина трагично в инцидент в Търновско

Шофьорът, загинал при тежката катастрофа между два товарни автомобила...

Тревога в Сунгурларе! 4 села са на воден режим

Общо 13 населени места в област Бургас преминаха на...

Кресна потъна в скръб!

Почетният гражданин на Благоевград и бивш кмет на общината...