Франция постави под контрол чудовищен природен пожар

0
226
768x432 12 2
epa10117835 German firefighters fighting a forest fire as part of the European Civil Protection cooperation in Hostens, in the Gironde region of southwestern France, 12 August 2022. Southwestern France faces a second wave of wildfires due to high temperatures and unfavorable weather conditions. EPA/CAROLINE BLUMBERG
Сподели новината.

Пожарникарите успяха да спрат разпространението на “чудовищен” пожар в Югозападна Франция, позволявайки на властите да отворят отново важен участък от магистрала, предава Ройтерс.

 

“Пожарът не се разви през последната нощ благодарение на значителните използвани (противопожарни) сили и средства”, заявиха местните власти.

 

Подкрепления от цяла Европа помогнаха на френските пожарникари да се справят с пожара, който опустоши горите във френския регион Жиронда от вторник и принуди 10 000 души да се евакуират от домовете си. Огънят се разгаряше от вятъра и високите температури до 40 градуса по Целзий през последните дни.

 

Югозападната част на Франция вече беше засегната от пожари през юли, които унищожиха повече от 20 000 хектара гори и временно принудиха почти 40 000 души да напуснат домовете си.

 

Последователните горещи вълни предизвикаха горски пожари в цяла Европа това лято, поставяйки фокуса върху рисковете от изменението на климата за индустрията и поминъка на хората.

 

Над хиляда френски пожарникари бяха подкрепени от стотици пожарникари от цяла Европа, както и с противопожарни автомобили и самолети. Повече от 60 000 хектара земи и гори са изгорели досега във Франция тази година, шест пъти повече от средната стойност за цялата година за периода 2006-2021 г., показват данни от Европейската информационна система за горски пожари.

 

Дърветата охлаждат градовете, ключова линия на защита срещу изменението на климата и все по-горещите лета

 

В момента природни пожари горят в Испания и Португалия, но над Западна Европа се очаква промяна на времето и наколко дни с превалявания и чувствително понижение на температурите.

--------------------------