Сподели новината.

Франция обяви спасителен план от 18 милиарда евро (19,4 млрд. долара) за подпомагане на туристическия сектор по време на епидемията от коронавирус, която доведе до затваряне на хотелите и ресторантите в една от най-посещаваните държави в света, информира АФП.

Планът включва 1,3 милиарда евро преки инвестиции, както и гарантирани от правителството заеми и достъп до „солидарен фонд“, обяви премиерът Едуар Филип.

140 световни лидери и експерти подписаха отворено писмо за „народна ваксина“

„Каквото и да порази туризма, очевидно поразява сърцето на Франция“, отбеляза министър-председателят и подчерта, че е важно да се възроди сектор, който представлява 8% от БВП на Франция и наема 2 милиона работници.

1,3 милиарда евро „ще генерират частни инвестиции“ за обща пряка инвестиция в сектора от 7 милиарда евро, каза той.

По думите му намесата на правителството представлява „ангажимент от повече от 18 милиарда евро публично финансиране: това е безпрецедентно, това е масирано, това е необходимо“.

Миналата година Франция е приела 90 милиона чуждестранни туристи, съобщи Филип, но националната блокада за спиране разпространението на коронавируса доведе до затваряне на 95% от хотелите от средата на март.

 

 

 

Страната започна внимателно да разхлабва ограниченията от понеделник, като позволи на хората да се върнат на работа, но кафенетата, баровете, ресторантите, хотелите, големите музеи и парковете остават затворени. Французите могат да пътуват в радиус 100 километра от домовете си.

Кафенетата и ресторантите в „зелените зони“ ще могат да отворят от 2 юни, съобщи Филип.

Премиерът подчерта, че французите ще могат да пътуват за летните отпуски през юли и август, но само в страната и отвъдморските департаменти.