Франция е готова да обсъди автономия на Корсика

0
30
image 2
Сподели новината.

Париж е готов да започне процес, който може да доведе до предоставяне на автономен статут на остров Корсика, каза френският вътрешен министър Жералд Дарманин, цитиран от корсиканския вестник Corse Matin преди посещението му на острова в сряда, предава Ройтерс.

Правителството е решено да се включи в „безпрецедентна дискусия по институционални въпроси„, каза Жералд Дарманин пред изданието, добавяйки, че е „то е готово да стигне до автономията„.

Коментарите на министъра, публикувани преди планираното двудневно посещение в Корсика, идват след като протести миналия уикенд съживиха дългогодишното напрежение между Корсика и Париж.

Все още трябва да се реши какво точно би означавал автономен статут, каза той. „Трябва да поговорим за това“, каза Дарманин, цитиран от вестника.

Протестиращи в северния корсикански град Бастия атакуваха обществени сгради и хвърлиха предмети по полицията по време на демонстрация срещу нападение върху намиращ се в затвор в континенталната част на Франция корсикански националист.

Дарманин каза в изказването си, че работата по статута на острова ще бъде приоритет по време на потенциален втори мандат на президента Еманюел Макрон.

--------------------------