Сподели новината.

За втора поредна година през 2018 г. водещите 20 компании в сектора на металообработването ускоряват ръста си. След като през 2017 г. общите им приходи се увеличиха с близо 55%, година по-късно те нарастват с 88.3% и достигат 247 млн. лв. Нещо повече – най-динамичните предприятия подобряват повече от два пъти резултатите си, а лидерът „Скай монт“ почти ги учетворява. Всички компании с изключение на една са на печалба, а повечето увеличават и персонала си.

Основният двигател през 2018 г. се оказват мащабните проекти, изпълнявани от някои големи компании в България, които са донесли допълнителни поръчки и приходи на предприятията от „Гепард“. Продължаването на част от тези проекти дава основание за добри очаквания и през 2019 г. и макар че фирмите едва ли ще успеят отново да отбележат трицифрен ръст, прогнозите им все пак като цяло са положителни.

Приключването на изграждането на нов минно-преработвателен комплекс край Крумовград от канадската Dundee Precious Metals (DPM) през 2018 г. е причина за силния ръст на оборота както на лидера „Скай монт“, така и на „В Х В“ от село Крумово (Пловдивско). Двете компании са били ангажирани в изработката на металните конструкции и строителството на обогатителната фабрика. Скокът на оборотите им ясно показва значението на проекти като този на „Дънди прешъс металс Крумовград“, в който като подизпълнители и доставчици са участвали общо над 140 български и чуждестранни фирми.

Хасковската компания „Скай монт“ произвежда и монтира нестандартно индустриално оборудване и конструкции и от години работи с другото местно дружество на DPM – „Дънди прешъс металс Челопеч“, което оперира златната мина в Средногорието. Макар че голяма част от продукцията й е за чужбина, където доставя оборудване основно за петролни и газови компании, ръстът на приходите й през 2018 г. идва главно от българската поръчка.

Челната десетка се допълва от класираната на девето място „Амтек“. Компанията е регистрирана в Стара Загора, но базата й се намира в Мъглиж. Производството включва механично обработени компоненти за индустрията. Компанията работи почти изцяло за чужбина, като изнася в Германия, Италия, Швейцария, Англия и други европейски държави. От октомври 2018 г. компанията има двама собственици – Тодор Атанасов (76%) и Мартин Георгиев (24%), след като Атанасов изкупува дяловете на другите двама съдружници. По думите на Георгиев, който е и управител на дружеството, ръстът идва от това, че компанията произвежда качествено и е търсена от клиентите, въпреки че в период на свиващо се търсене, каквото се наблюдава от началото на 2019 г., други фирми губят поръчки. „Ако предложиш добро качество и навременно изпълнение при правилна цена, поръчките се пренасочват“, каза той. „Тази година също бележим ръст спрямо миналата“, добави Георгиев. Самата компания предлага атрактивни заплати, като средното ниво е около 2000 лева брутно.