Сподели новината.

 

От 1-ви Юни в град Троян заработи без да „отваря“ врати първия вендинг магазин за свежи сезонни зеленчуци и плодове, както и пакетирани био храни. Идеята на този магазин е да подпомага дейността на малко семейно био стопанство в реализацията на произведената от тях и техни колеги продукция във времето когато те са заети на полето.

Концепцията на магазина напълно съвпада с концепцията на късите вериги на доставка и на директните продажби с цел да се избегнат междините търговци, а продукцията по най-бързият начин сортирана, пакетирана и охладена да се предлага на клиента 24 часа в денонощието. Екзотичния магазин бързо набира популярност сред гражданите на Троян. Възможността да работи 24 часа и без разходи за персонал позволяват на фермера да получи максимална възвращаемост на инвестицият.

Защо Тодор Ванев смята, че пътят за фермерите е в директните продажби

От Българска Асоциация на малинопроизводителите от 3 години дават предложения този тип Вендинг автомати също как Млекоматите, да бъдат включен в схемата за подпомагане по схемата за късите вериги и директните продажби. За сега отговор от институциите няма.

Божидар Петков споделя, че идеята е взел от западни колеги, които в условията на кризата породена от COVID-19 са успели да вдигнат 5 пъти продажбите си с помощта на този метод. В страни като Германия, Франция, Италия в момента работят над 800 000 такива „помощници“ на фермерите.

Според Божидар най-добре е подобен тип машини да се поставят в училищата, но вече само с плодове, зеленчуци и био здравословни храни и напитки. От Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните очакват с вендинг машини здравословните био храни станат достъпни за подрастващите.