понеделник, юли 22, 2024

Фалира легендарна българска фабрика край Раковски, разпродават я

Date:

Сподели новината.

Още един преработвателен гигант от хранително-вкусовия бранш в Пловдивска област отива в историята. Частен съдебен изпълнител продава цялото оборудване на една от първите частни консервни фабрики у нас – „Рубикон“ в Стряма. Крайната мярка е наложена заради борчове на собственика „Катрин-Ко“ ЕООД към Обединена българска банка, която е взискател по изпълнителното дело, съобщава “Марица”. 

За всяка от описаните 57 машини, заложени в банката, има отделна начална цена, от която ще тръгне наддаването.

 

След основаването й през 1989 г. във фабриката години наред се произвеждаха разнообразни зеленчукови и плодови консерви, кетчуп, лютеница, доматено пюре, конфитюри, мед и др. Те се реализираха както в България, така и в редица европейски държави. Предприятието с 6 цеха, чиято покрита площ е близо 10 дка, се простира на частен имот от 53 дка.

Миналата година управителят и собственик на дружеството Екатерина Коева внася молба до Окръжния съд в Пловдив да се открие производство по несъстоятелност и обявява начална дата на неплатежоспособност 2 септември. В документа е посочено, че към тази дата фирмата е в състояние на свръхзадлъжнялост и не може да изпълнява изискуеми парични задължения по търговски сделки.

Дружеството изпада в състояние на неплатежоспособност поради забавяне изплащането от Държавен фонд „Земеделие“ на субсидии в размер на 642 000 лв. за реализиран европроект. Отделно не се издават в срок банковите гаранции. От своя страна, ОББ обявява предсрочна изискуемост на средствата по сключените между дружеството и банката три договора за банков кредит.

Справка в ДАКСИ показва, че от 2010 до 2020 г. Екатерина Коева е била собственик на други две фирми, но е продала дяловете си. Едната фирма, „Рубикон Фуудс“, която е преминала през няколко ръце, има борчове към НАП за над 1 млн. лв.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Бурята помете район около Търново

Бурята, ударила Троян този следобед, се насочи на изток. Обилни...

Започна се: Свирепа буря удари Троян

Пороен дъжд се изсипа над Троян. Според първоначалната информация...

Тежка ситуация на Беклемето отчитат премиерът и МВР шефът

Ситуацията с пожара на Беклемето е много сложна, защото...