Сподели новината.

Транспортната комисия в Европейския парламент отхвърли предложението пакет „Мобилност“ да бъде изтеглен от Европейската комисия, съобщи БНР.

Днешното заседание на комисията продължи едва десет минути.

В началото председателката Карима Дели обяви, че евродепутатът Исмаил Ертуг – вносител на предложението камионите да се връщат в страната – отправна точка на всеки четири седмици, става заместник-председател на парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и вече няма да е докладчик по пакета. Новият координатор ще бъде шведът от същата партия Юхан Даниелсон.

Евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков, който внесе искането за изтеглянето на пакета, призна, че резултатът от заседанието е разочароващ.

Ясно е, че мнозинството е категорично срещу нашата позиция, сподели той.
Шестима транспортни министри от ЕС искат рестарт на пакет Мобилност I

Шестима транспортни министри от ЕС искат рестарт на пакет Мобилност I

Нововъведенията увеличават часовете и може да доведат до умора на шофьорите

Българският евродепутат посочи, че на 24 септември в комисията по транспорт ще се гласува дали да започнат преговорите по пакета. В случай на положителен вот преговорите със Съвета и Комисията ще започнат, когато новият комисар по транспорта Рована Пунг встъпи в длъжност.

Припомняме, на 4 април 2019 г. в Европарламента бяха одобрени и трите промени в пакета „Мобилност“, на които се противопоставят българските евродепутати и превозвачи.

Пакетът „Мобилност“ влезе в дневния ред на пленарната сесия на ЕП на 27 март 2019 г. по предложение на председателя на Алианса на либерали и демократи за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстат.

На гласуването на 25 март за дневния ред за редовната сесия трима български евродепутати не присъстваха. Оказа се, че точно толкова трябваха, за да падне предложението, което в крайна сметка беше прието с 156 гласа „за“ срещу 154 – „против“.

 

На заседанието на транспортна комисия бяха гласувани 1 224 предложения за изменения, от които 1 126 продължават за гласуване в пленарна зала. Между тях са и внесените от българските евродепутати предложения.

На 3 април стана ясно, че евродепутатите са отхвърлили и предложението на българските си колеги пакетът „Мобилност“ да бъде свален от дневния ред за днешното заседание.

На 4 април европарламентът одобри и трите промени в пакета „Мобилност“, на които се противопоставят българските евродепутати и превозвачи.

След това транспортният министър изрази притеснението си от прилагането на текстовете от пакета.

Евродепутатът Ангел Джамбазки също посочи, че битката за пакета „Макрон“ ще влезе в следващия ЕП.