сряда, април 17, 2024

Ето какви заплати получават Бойко Борисов и Румен Радев

Date:

Сподели новината.

В последните дни отново се заговори за идеята заплатите на депутати, министри, премиер и президент да бъдат намалени или замразени. Какви суми всъщност получават “първите” в държавата?

Възнагражденията им са обвързани със средната работна заплата в страната. През септември по данни на статистиката тя е била 1173 лева.

Всеки депутат взема това възнаграждение, умножено по 3. Участието в комисия му носи плюс 15% от основната заплата, а често депутатите са в повече от една комисии. Прослуженото време е 1% от основната заплата за всяка една година. Така се получава сумата от 4082 лв. Към нея прибавяме безотчетните 2/3 – 2346 лв. и така всъщност всеки депутат, ако няма неизвинени отсъствия, се разписва под 6428 лв.

Заплатата на Бойко Борисов

Министър-председателят взима възнаграждение, което е с 55% над депутатското. Прибавя се и по 1% от тази сума – 55 лв., всяка година стаж. При 30 г. трудов стаж на премиера към основната заплата се добавят 1650 лв. Така заплатата на Бойко Борисов се равнява на 7104 лева.

Заплатата на Румен Радев

Месечното възнаграждение на държавния глава се формира от депутатската заплата по 2, което е 7038 лева. Трудовият стаж обаче има по-голяма тежест – 1,6% от тази сума, или 113 лв. за всяка година. По публични данни президентът има 36 г. трудов стаж и така се прибавят 4068 лв. Общата крайна сума на заплатата на Румен Радев е 11 106 лв.

Expert.bg

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Голям бой в центъра на Силистра

В късния следобед на 14 април, около 17:00 часа,...

Амбицията на ЦИК – всички да са информирани за вота на 9 юни

Организацията на ЦИК започнала още от момента, в който...

Запалиха Олимпийския огън

Олимпийският огън бе запален на мястото където са се...

Обраха наследствената къща на бургазлийка във Вълчедръм

Телевизор "Самсунг", климатик "Дайкин", велосипед , 3 персийски килима,...