Сподели новината.

В 9.00 часа в зала 224 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по български език и литература, предаде БТА.

Кандидат-студентите, подали заявление за явяване, са 1397. Председател на изпитната комисия е деканът на Факултета по славянски филологии доц.Бойко Пенчев, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Кандидат-студенти са изтеглили вариант 3 на теста и на темата на есето – „Всеки е толкова нещастен, за колкото се мисли“, която е от Сенека. Изтеглена е била и контролната тема – „На света има само две трагедии – едната е да не получиш това, което искаш, а другата – да го получиш“, от Оскар Уайлд.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф.Ренета Божанкова е приветствала кандидат-студентите в най-стария български университет и им е пожелала спокойна работа, успешно представяне и сбъдване на мечтата да бъдат студенти в СУ.

Доцент Бойко Пенчев е поздравил кандидат-студентите с техния първи ден в Алма матер и е изразил увереността си, че това е само началото на един важен етап от техния живот, в който ще търсят знанието и себе си. Всичко започва обаче с един обикновен изпит, който няма да бъде нито първият, нито последният. Той е призовал кандидатите да запазят спокойствие и да бъдат концентрирани, за да не съжаляват за допуснати грешки.

С успешно издържан изпит по български език и литература кандидат-студентите могат да изберат специалностите: „Философия“, „Философия“ /на английски език/, „Психология“, „Социология“, „Публична администрация“, „Културология“, „Библиотечно-информационни науки“, „Публични информационни системи“, „Комуникационен мениджмънт“, „Педагогика“, „Социални дейности“, „Неформално образование“, „Славянска филология“, „Българска филология“, „Балканистика“, „Румънска филология“, „Арменистика и кавказология“, „Предучилищна и начална училищна педагогика“, „Социална педагогика“, „Специална педагогика“, „Логопедия“, „Физическо възпитание и спорт“.

С изпит по български език и литература и с изпит по история на България бъдещите студенти могат да кандидатстват в специалността „Право“ в СУ.

С изпит по български език и литература и с изпит по английски, френски, немски или испански език може да се кандидатства за специалността „Европеистика“, а с изпит по български език и литература и с изпит по английски, френски, немски, испански, италиански или руски език – в специалността „Регионално развитие и политика“.

В 12.00 часа във Факултета по начална и предучилищна педагогика на СУ ще започне конкурсният изпит за специалността „Музикални медийни технологии и тонрежисура“. Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 20. Изпитът е под формата на събеседване, на което кандидат-студентите представят портфолио с медийни реализации – аранжименти, звукозаписни проекти, рекламни клипове, ремикси и други. По време на събеседването се дискутира начинът на изработка, концепцията и изпълнението.

В 12.00 часа е началото и на устният изпит за специалността „Теология“. Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 12.