Сподели новината.

 

Турският лидер Реджеп Ердоган предупреди френския президент Еманюел Макрон да „не се замесва“ с Турция, информира АФП.

„Не се замесвай с турския народ. Не се замесвай с Турция“, размаха пръст Ердоган по време на реч, предавана по телевизията, в Истанбул по повод 40-годишнината от военния преврат през 1980 г.

Макрон остро разкритикува Анкара заради напрежението на Турция с Гърция и Кипър в Източното Средиземноморие.

Ердоган също призова Гърция „да стои настрана от погрешни“ действия, подкрепяни от държави като Франция в спорните води. Миналия месец Париж засили военното си присъствие в региона.

В четвъртък Макрон заяви, че европейците трябва да бъдат „ясни и твърди не с Турция като държава и народ, а с правителството на президента Ердоган, което предприе неприемливи действия“. Френският лидер говори преди среща на седемте средиземноморски страни от ЕС, които заплашиха Турция с налагане на санкции.

Напрежението започна след разполагането на турския изследователски кораб Oruc Reis и бойни кораби в спорните води на 10 август и Анкара удължи мисията три пъти.
Турция скочи срещу заплахата за санкции на Южна Европа

 

„Господин Макрон, вие ще имате още проблеми с мен“, заплаши Ердоган.

Това са първите директни коментари на президента на Турция по адрес на френския лидер по спора.

Той по-късно каза, че Франция „не може да дава уроци по човечност“ на Турция и призова Макрон първо да погледне историята на страната си, предимно в Алжир и ролята й в геноцида в Руанда през 1994 г.