Експерт разкри с колко ще поскъпнат горивата у нас и спряна ли е доставката им!

0
105
gorivo benzin dizel
Сподели новината.

Прогнозите са за леко поскъпване в цените на горивата в България, с около 10 стотинки, което ще е оправдано увеличение. Това каза в ефира на „Твоят ден” енергийният експерт Мартин Владимиров. По думите му прогнозите ще се сбъднат, ако цената на суровия петрол от последните дни се задържи, предава Нова тв.

„От 1 януари досега цената на суровия петрол е скочила с около 50%, цената на горивата у нас с 11 %. Като цяло цените са историческо високи, но повишението с около 10 стотинки, би било оправдано. Цените на горивата в България са едни от най-ниските в целия ЕС. Нямаме структурен проблем с цените”, добави той.

Експертът увери, че няма да се стигне до недостиг на горива.

„Ситуацията е много спекулативна. В социалните мрежи се разпространява деизнформация, с цел постигането на частен бизнес интерес. В тази ситуацията има много хора, които се възползват и създават паника. Няма спиране на доставките на суровия петрол от Русия на този етап. Тя все още няма интерес да ги прекрати. Това обаче може да се промени. Може Русия да реши да контраатакува и да спре доставките, за да вдигне значително цената на петрола”, коментира още Владимиров.

Той обърна внимание, че цяла Европа се отказва от потреблението на руски петрол, България обаче засега не го е направила, което не е разумно.

--------------------------