събота, април 13, 2024

Експерт подкара “Лукойл”, иска обяснение: Петролът падна на цени от 2012 година, а горивата скочиха с 40 %!

Date:

Сподели новината.

Експерт по цените на петролните продукти призова “Лукойл” незабавно да дадат обяснение за случващото се с цените на горивата в България или в противен случай КЗК да предприеме незабавна проверка.

Ето какво пише Константин Кръстев, който търгува с петролни фючърси и наблюдава пазара постоянно:

“Направих си труда да изкарам една справка за историческите цени на горивата и откривам един интересен факт. Подобни цени на петрола тип брент сме имали в края на 2012 год. – информацията е от сайта на NASDAQ – дават се исторически дневни цени на фючърсните сделки. На 11-10-2012 год. търговията на брент е затворила на цена 115,71 USD. Вчера брент затвори на 111,74 USD. Интересно е какви са били цените на горивата по бензиностанциите.

От сайта bg.fuelo.net се вижда, че цената на дизела е била 2,60 лева за литър, за бензин А95 – 2,65 лева за литър. Имаме разлика от почти лев за литър.

Той призова “Лукойл” и веригите бензиностанции да обяснят как се получава така, че при една цена на суровината, почти един и същ акциз и данък ДДС, крайната цена е 40% по-висока.

“Аз ще изкажа мое предположение затова как се получава това с цените, без да искам да давам внушения. На всички е ясно, че на пазара на горива в България няма конкуренция, тъй като рафинерията е на една фирма. Най-вероятно, тази фирма извива ръцете на бензиностанциите, като им поставя условия за цените, иначе отпадаш като клиент. КЗК трябва да започне разследване мигновено. “Лукойл” печели в момента огромни пари на гърба на българите. А доколкото знаем, фирмата търгува през офшорки и данък не остава в България. Тезата с това, че има война в региона не върви. Дефакто, Лукойл се използва и като лост на влияние в българската икономика и оттам в българското общество. Не зная защо все още се бавим и не национализираме рафинерията на Лукойл.”, посочва той.

“Уралският петрол е с по-ниска цена от Brent. Търгува се на SPIMEX- борсата в Санкт Петербург. В момента е 85,82 USD т.е. с 30% по-евтин от Брент. Със сигурност Лукойл трейдинг взима и още по-евтино…Питайте Лукойл как се получава така, че цените са по-високи при същи цени на борсите преди 10 год.”, посъветва Кръстев.

Макар Лукойл да не ползва петрол от Северно море тип Брент той се ползва като световен бенчмарк за цената на петрола. Вторият бенчмарк е WTI- West Texas Intermediate. “Който търгува петрол винаги гледа тези два продукта, те са един вид и индекс за цената на петрола в световен мащаб. Урал се води също от тези два индекса. Руснаците се опитаха да развият търговията на своята борса, но нещо не им се получи… Така, че Брент е водещ световен индекс за цената на петрола и оказва влияние на цените и и нас. Лукойл работи с Урал, който в момента на спот е 30% по- евтин. Та логичен е въпроса: как се получава така, че при едни и същи нива на Брент, а даже по-ниски цени на Урал, цените по бензиностанциите са с 40% по- високи. Да излязат и дадат обяснение.”, призова Кръстев.

Преди дни същата тема поде и Иво Мирчев от ДБ, но отговор от “Лукойл” също нямаше:

Зададох въпрос на вицепремиера Василев относно рафинерията Лукойл и цената, на която купува петрол сорт “Уралс”. От отговора му стават ясни няколко шокиращи неща. Това пише във “Фейсбук” депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев.

1. На входа и изхода на “Лукойл Нефтохим” стои компанията “Литаско”, която продава на рафинерията петрол “Уралс” на цена с $35 на барел по-висока от пазарно постижимата. В резултат на това пряката загуба за българските потребители е в размер на над 200 млн. лв. месечно.

2. Рафинерията ползва различни видове петрол (извън руския) и няма никакъв проблем да преработва нефт от Тунис или Ирак.

3. “Лукойл Нефтохим” може да произвежда горива на значително по-ниска крайна цена, стига да купува петрола на пазарни цени, вместо на определените от “Литаско”.

Извод: “Литаско” е на входа и изхода на бургаската рафинерия. Затова тя печалби не отчита – те остават в “Литаско”. “Литаско” е регистрирана в Швейцария и е съвсем ясно къде отиват печалбите, генерирани от “Лукойл Нефтохим” – вместо в държавния бюджет, в джобовете на собствениците на “Литаско”.

Източник: petel.bg

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Добавките ще се плащат от 26 април, а пенсиите – от 7 май

Великденските добавки към ниските пенсии ще се плащат от...

Украинската армия е пред колапс

Украйна се намира близо до точката на пречупване и...

“Уестингхаус” подписа ключово споразумение за двата нови реактора в АЕЦ “Козлодуй”

Westinghouse Electric Company (WEC) подписа меморандуми за разбирателство със...

Филипините ще отстояват правата си в Южнокитайско море

Филипините са решени да отстояват своите суверенни права в...