Сподели новината.

„Радва ме тенденцията в последните години все повече млади, образовани и амбициозни хора съзнателно да избират да се завърнат в България. Те са тук, за да донесат позитивната промяна, която несъмнено ще позволи страната да става все по-добро място за следващото поколение млади хора. Това, надявам се, ще запуши пробойната от предходните десетилетия, от която „изтичаха“ мозъци“

Сиво Даскалов осъществява мечтата на много бъдещи студенти – завършва магистратура в „Кеймбридж“ – един от най-престижните световни университети. Вместо да остане и да гради кариера във Великобритания обаче, той решава да се върне в родния си град Варна.

Още от гимназията има голям интерес към компютрите, или както сам казва „изобщо към всичко, по което тече електричество“. Това го отвежда в Техническия университет във Варна, където се дипломира в специалността „Софтуерни и интернет технологии“.

Замък, рог и мистична тайна медовина

Към „Кеймбридж“ го насочва негов приятел, който е бивш възпитаник на колежа. Същата вечер, в която чува разказа му, Даскалов започва да подготвя документите си за кандидатстване.

Сиво Даскалов в университета "Кеймбридж".<br />Снимка: Личен архив.
Сиво Даскалов в университета „Кеймбридж“.
Снимка: Личен архив.

Приемат го и така се озовава в едно от най-старите британски учебни заведения, където година започва с ритуално отпиване на „мистична тайна медовина“, сипана в седемстотин годишен рог, а церемонията се провежда в трапезарията на средновековия замък на университета, която сравнява с „Голямата зала“ от книгите за Хари Потър.

Да отидеш, да учиш и да се върнеш

Да осъществи мечтата си да замине му помага фондът за стипендии „Иди, учи и се върни“, който вече 4 години помага на български студенти да продължат образованието си в чужбина с единственото условие след това да се върнат и да приложат уменията си в България.

Зад „Иди, учи и се върни“ стои неправителствената организация „Тук-там“. Екипът се състои от млади ентусиасти, с опит и образование в чужбина, а целта им е да предадат знанията си на други, които мечтаят да тръгнат по този път. Освен финансова подкрепа студентите се превръщат в част от организацията – екипът поддържа редовна връзка с тях по време и след обучението, дава им полезни съвети при търсенето на контакти за работа, стажове и социални дейности.

Стани дарител, сбъдни мечта

До този момент и благодарение на дарители фондът е успял да разпредели 78 хил. лв и с тях да помогне на 11 души да запишат магистратура в някои от най-престижните световни университети.

Тази година „Иди, учи и се върни“ има амбицията да раздаде 3 стипендии по 10 хил. лв. Кампанията за събиране на средства продължава до средата на април, а всеки, който иска да се превърне в дарител и да подпомогне мисията на „Тук-там“ може да го направи тук.

Следващият етап по избора на кандидатите за стипендия ще започне през май.

Бизнес почти като на шега

Сиво Даскалов<br />Снимката е от личния му архив
Сиво Даскалов
Снимката е от личния му архив

В България са се върнали вече петима дипломирани по програмата студенти, а Сиво Даскалов е един от първите, на който фондът помага през 2016 г. В този път екипът от България му помага както финансово, така и с грижа да се чувства комфортно през 10 месечения обучителен период, като поддържат непрекъсната връзка с него.

В „Кеймбридж“ той учи „Компютърни науки за напреднали“, но малко преди да се дипломира се случва нещо спонтанно, за чиято история той казва, че „звучи почти като виц“. С двама приятели от университет заминават на състезание в Лондон, което е насочено към дигитализиране на правната система. Явяват се над 50 участници, сред които те успяват да се отличат – печелят награда за най-готина технология и това сякаш отваря вратата към ново приключение. Сега продължават да се развиват самостоятелно, като разработват софтуер, който предсказва изхода от съдебни и застрахователни дела.

Иди, виж и се върни

Когато се дипломира е поставен пред избор – да остане и да продължи като докторант на британския университет или да се върне в родния си град – изпитва повече затруднения с пренасянето на багажи си, отколкото с решението, което взима.

Сиво Даскалов<br />Снимка: Личен архив
Сиво Даскалов
Снимка: Личен архив

„Прецених, че най-доброто, което на този етап можех да направя за себе си, своите близки и дори за позитивна промяна в града си, беше да започа докторантура в Техническия университет – Варна“.

За магистратурата си в „Кеймбридж“ Сиво Даскалов споделя, че това е едно от най-правилните решения, които е взимал в живота си до сега – „След краткото ми пребиваване там се запознах с безброй невероятни хора, произхождащи от различни култури и работещи в различни сфери на науката. Изпитах много нови преживявания – от гребане и крокет, през балове и градински партита до опера в Ковънт Гардън. Впоследствие открих, че неусетно съм променил и себе си, начина си на мислене, поведение и отношение към някои неща“.