Сподели новината.

Два сигнала за опит за купуване на гласове са препратени от Районната избирателна комисия до прокуратурите в Бургас и Карнобат.

Сигналите са за Сунгурларе и бургаското село Равнец и са подадени от ГЕРБ-Бургас. Както 24 часа писа по-рано днес, в  Равнец представител на друга политическа сила посрещал избиратели с автомобил и ги извозвал до откритите секции в ОУ „Св.Св. Кирил и Методи“. „Това поражда сериозни опасения за нарушения в изборния ден“, алармират от партията жалбоподател. Втората жалба е за съмнения за неправомерена агитация в Сунгурларе пред секция в местното читалище.

Според източници на „24 часа“ има и трети сигнал, подаден в прокуратурата, но той не е за купуване на гласове, а за отправени закани и заплахи. Сигналът бил подаден от ДПС.

Току що от ГЕРБ Бургас пуснаха трета жалба до РИК, тя е срещу временно изпълняващия длъжността кмет на руенското село Вресово. „Временно изпълняващият длъжността кмет на с. Вресово Юлман Хасан Юлман, община Руен присъства през целия изборен ден в изборна секция, разположена в конферентния център в сградата на кметството. Считаме, че с неправомерното си присъствие, длъжностното лице влияе върху избирателите на населеното място“, пише в жалбата на областната структура на партията.

От ГЕРБ-Бургас очакват своевременно извършване на проверка от РИК. В случай че нарушението бъде потвърдено, следва да бъде наложена предвидена по ИК санкция както на политическата сила в полза, на която се извършва нерегламентирана агитация, така и на лицето нарушител, пише още в сигнала.