Добрич пощуря за евтини обувки

0
6943
08d56b4cc245bf94d3c797533518288a
Сподели новината.

 

 

Публикуваме статия от 2003 година. Тогава най-големият обувен завод на Балканите тръгва бавно към фалит. Самата статия изразява само един щрих от случващото се в Добрич.

„Тичайте към Обувния. Пускат евтини детски патъци. Това говореха всички в Добрич вчера сутринта, след като гръмна новината, че заводът залива борсите в страната със 100 хил. чифта детски и бебешки обувки. Кожените чепици залежават от 3 години в складовете на предприятието. Но сега ще бъдат продадени на търг. Причината е, че заводът фалира. С парите ще се погасят дълговете на предприятието. Стоката на безценица ще се предлага на търговци на едро. Те ще трябва да вземат най-малко 100 чифта. Дори да ги продават след това със 100% печалба, цената няма да надхвърли 20 лв. Обувките ще убият конкуренцията на китайския внос, който обикновено се декларира по 2 лв. на митницата.
Кога ще са търговете?
Има ли достатъчно обувки?
Ама от всички номера ли?
 Телефоните на обувния завод в Добрич буквално прегряха от обаждания. Всяка минута някой звъни, за да пита за детските обувки от 2,50 до 11 лв. Обаждат се търговци от цялата страна, съобщиха от предприятието. Някои от близките борси се вдигнаха да проверят на място кога и как ще се обявят продажбите. Чули и прочели, че складовете на фалиралото предприятие в Добрич пращят от залежала стока, която ще продават на евтини и изгодни цени. „Ще играя за минимум 500 чифта, стига да не се раздават под масата“, изрази съмнения М.Р., собственик на магазин край битака в Добрич. Цяла есен хората търсели да купят и обуят децата си на сметка – с качествени и евтини обувки, каквито навремето е произвеждал и продавал обувният завод в Добрич. Не като китайските и турските чепици, които не са трайни и са пълен боклук. Още след първия дъжд се разлепват и клиентите правят рекламация, обяснява търговецът. През последните 2-3 години имал много главоболия с чуждата стока, която хем е скъпа и лоша. Веднъж като купят, хората не се връщат втори път, призна той.  Над 90 000-те чифта детски и бебешки обувки ще бъдат продадени на търг на стартова цена от 2,50 до 11,00 лева, съобщи синдикът на фалиралия обувен завод „Добрич“ Янко Стоянов. Търговете не са пладнешки обир и няма да е съвсем евтино, увери той. Заедно с обувките на първо време ще бъдат изтъргувани и транспортните средства на предприятието. Най-вероятно първите обяви ще бъдат пуснати до края на месеца. На тезгяха ще бъдат извадени склад с естествени кожи, както и атрактивната почивна база на предприятието, намираща се на входа на Двореца в Балчик. Досега тя беше стопанисвана от наематели. Бъдещият й собственик ще наддава от стартова цена 480 000 лева. Цялата хотелска част се продава с прилежащите й територии. За най-накрая в разпродажбите е оставен основният заводски корпус с административна сграда, цехове и машини, оценени за 4,6 милиона лева. Очакванията за крупен инвеститор все още не са се оправдали, въпреки че местни политици, а и някои браншовици обещаваха да доведат купувачи от Москва и Турция. В предизборните кампании имаше обещания от някои кандидат-кметове, че могат да вдигнат предприятието отново на крака. Кой каквото иска да си говори – има решение на съда за разпродажба на имуществото, заяви синдикът и определи като пълни глупости политическите обещания. Всеки достатъчно разумен човек ще си даде сметка, че като има влязло в сила решение, то вече не може да бъде оспорвано. Всичко останало звучи като виц, коментира Стоянов.
Кръстина Маринова

Статията от 11 ноември  2003 година

Публикувана е във вестник Стандарт

--------------------------