сряда, февруари 28, 2024

ДКК е с ново ръководство

Date:

Сподели новината.

Нов експертен управленски екип в Държавната консолидационна компания (ДКК) е избран след проведен конкурс за органи за управление и контрол, в изпълнение на Закона за публичните предприятия и Правилника за неговото прилагане. Новият Съвет на директорите на ДКК е официално вписан в Търговския регистър от днес. В него влизат Константин Стойчев който е изпълнителен директор, и Теодора Стоянова, Елена Болтаджиева, Десислава Чалъмова и Асен Ненчев – като членове, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията (МИИ).

Припомняме, че предишното ръководство на ДКК беше назначено от ресорния министър Богдан Богданов през август 2023 година с мандат и поставени цели за срок до 6 месеца. През този период трябваше да бъде организиран прозрачен конкурс, чрез който в ръководството на ДКК да влязат хора с експертиза, както и да бъдат оптимизирани разходи и да се постигне по-ефективно управление на публичните предприятия под шапката на Държавната консолидационна компания.

От МИИ отбелязват, че тогава бяха констатирани и редица нарушения – компанията била в систематично неизпълнение на Закона за публичните предприятия, сред които липсващи финансови отчети за 2021 и за 2022 година, а голяма част от дружествата към ДКК нямали одобрени бизнес програми. За реализиране на потенциала на тези предприятия през изминалите месеци са актуализирани и създадени нови бизнес програми с ясни цели, механизми за контрол и приоритети.

След направените промени в структурата на групата е намален и броят на членовете на бордовете в дружествата. С решение на министър Богданов от 1 октомври 2023 г. са намалени и възнагражденията на членовете на органите за управление и контрол на публичните предприятия, за които отговаря Министерството на икономиката и индустрията. Представителните разходи са ограничени до 5 хиляди лева годишно, само изпълнителните директори имат възможност да ползват, а не членовете на бордовете, както по-рано.

“Продължаваме да работим за ефективното управление, прозрачното разходване на средства и бъдещото развитие на държавните предприятия към ДКК”, увери Богдан Богданов.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагично самоубийство в Крайморие

Около 15.20 ч. днес в четвърто Ру Бургас е...

Свещеници със скъпарски коли взривиха Кюстендил с безобразни изцепки

Жители на Кюстендил твърдят, че свещеници редовно паркират скъпите си...

Ядpeнитe oтпaдъци oт AEЦ “Koзлoдyй”: Πoгpeбaни зa вeчни вpeмeнa в Дoбpyджa или Cтpaнджa?

Бългapия e eднa oт 12-тe дъpжaви-члeнĸи нa Eвpoпeйcĸия cъюз,...

Кирил Вътев подписа споразумение с 5 организации за подпомагане на земеделието

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и пет...