вторник, юли 23, 2024

Дизелът минава 3,60 лв.! 10% нагоре за месец

Date:

Сподели новината.

През уикенда дизеловото гориво поскъпна с още 1-2 стотинки и на някои бензиностанции цената му вече е над 3,60 лв., показа проверка на “24 часа”.

Това е цената на обикновения дизел, който в началото на месеца струваше средно 3,28 лв., преди около седмица мина психологическата бариера от 3,50 лв. и в момента цената му се е устремила още по-нагоре. Поскъпването му само за този месец е в рамките на нови 10%. Дизелът с добавки отдавна струва над 3,80 лв., а в обектите на “Шел” най-скъпият е дори 3,99 лв.

Масовият бензин А95, за който правителството подготвя отстъпка от 25 ст. на литър при зареждане, само през последните 3 седмици натрупа нови 13 стотинки към цената си. Той поскъпна от 3,15 лв., колкото струваше на 1 юни, до средно 3,38 лв. за литър, т.е. с около 7,3%. В обектите на по-големите вериги той е масово 3,39 лв., само в “Лукойл” е с 6 ст. по-евтин, но в “Петрол” струва 3,43 лв. През последния уикенд обаче А95 не е поскъпвал, неговата средна цена беше 3,38 лв. и в петък.

В Пловдив обаче цените по бензиностанциите са средно с 2-3 стотинки по-ниски.

Бензин А95 например там се продава за 3,35 лв., а при дизела средната цена е около 3,56 лв.

Най-изгоден обаче е бензинът в Перник, където средната му цена е 3,35 лв. Обикновеният дизел пък е най-изгоден в Русе – с 3 стотинки по-евтино от средната за страната цена. В Монтана той е най-скъп, а най-скъпите горива са в Силистра.

Любопитното е, че движението на цените на горивата по нашите бензиностанции няма нищо общо с котировките на петрола през същия период. В началото на юни цената на барел суров нефт, сорт “Брент” бе достигнала 122 долара, но в края на миналата седмица бе вече 111 долара.

Метанът и пропан-бутанът са единствените горива по нашите бензиностанции, чиито цени са паднали през юни.

Пропан-бутанът поевтиня само с 2 ст. за целия месец – от 3,58 на 3,56 лв., но метанът, който се прави от природен газ, струваше 3,64 лв. на 1 юни, докато в края на месеца вече е 3,52 лв.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагедия! Тираджия загина на АМ Струма

Тираджия загина в катастрофа на автомагистрала "Струма", преди граничен...

Бурята помете район около Търново

Бурята, ударила Троян този следобед, се насочи на изток. Обилни...

Започна се: Свирепа буря удари Троян

Пороен дъжд се изсипа над Троян. Според първоначалната информация...

Тежка ситуация на Беклемето отчитат премиерът и МВР шефът

Ситуацията с пожара на Беклемето е много сложна, защото...