Детето от Бургас не е с остър хепатит

0
143
dete bolnica hepatit
Сподели новината.

Пробата на заразеното с хепатит дете от Бургас не отговаря на този остър хепатит с неизяснена етиология, за който съобщават други държави по света. Това обясни директоръторът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

„Беше действително съмнителен случай, но пробите показват, че не е остър хепатит. АСАТ е в норма, а АЛАТ е около 100. На 29 април трансаминазите са били 500, но пет дни по-късно отново са около 100. Тоест само едно изследване е с по-високи стойности“, каза Христова.

„От изследванията в НЦЗПБ търсихме 22 вируса. Няма доказан вирус с PCR. Единствено се открива прекарана лека респираторна инфекция преди няколко месеца. Възможно е да има известно леко степенно токсично увреждане на черния дроб, заради лекарствата, които детето е пило тогава“, уточни още директорът на НЦЗПБ. Според нея то е в отлично здравословно състояние в момента. По думите й центърът е готов да изследва съмнителни проби от цялата страна.

В понеделник стана ясно, че детето, за което има съмнения, че е първият случай на мистериозния остър хепатит при децата у нас, е изписано и че се проверява пробата на пациент на 4 години и половина от Бургас.

„Детето е постъпило с оплаквания с обща отпадналост и завишени лабораторни показатели на чернодробните ензими, което е наложило хоспитализацията му. Било е лекувано от личен лекар, но паради неповлияване на симптомите и контролни изследвания, които показват отново завишените стойности, изпълнявайки препоръките на Министерството на здравеопазването детето е насочено към инфекциозно отделение на УМБАЛ Бургас. В лечебното заведение е проведено адекватно лечение по алгоритъм на клинична пътека и е изписано с подобрение, без усложнения с терапия у дома и проследяване на състоянието му”, съобщи д-р Светослав Тодоров- зам. директор на УМБАЛ Бургас.

Той уточни, че този вид хепатит се води мистериозен и опасен, защото от 11 случая в света, при 8 от децата се е наложила чернодробна трансплантация.

За неуточнения случай са изпратени три проби на 4 май в Националния център по заразни и паразитни болести, обясни д-р Мирослава Киселкова от РЗИ-Бургас.

В детската градина в Бургас, която е посещавало детето, е извършена дезинфекция.

--------------------------