петък, април 19, 2024

Денков: Демокрацията, а не НАТО е враг на Путин

Date:

Сподели новината.

“Днес Путин води война срещу демокрацията в Европа и света, а не срещу НАТО.” Това заяви премиерът в оставка Николай Денков на конференция по повод 20-годишнината от членството на България в НАТО.

“75 г. след основаването си, НАТО доказа, че може успешно да се адаптира към предизвикателствата, а те напоследък се увеличават. Както г-н Паси каза: Само заедно можем да бъдем силни. Завет, който сме получили и трябва да предадем”, каза той, цитиран от “24 часа”.

През последните години руският президент започна войната срещу Украйна, казва, че разширението на НАТО е заплаха за Русия. Войски на НАТО нямаше по границите до 2014 г., докато не нападна Крим. Инфраструктура на НАТО никога не е имало в Украйна. Но това не попречи на режима му, продължи Денков. Той обясни, че днес Русия води война с всички държави, включително България, но тя е хибридна.

Врагът на Путин не е алианса. Най голямата заплаха за режима там е утвърждаването на демокрацията по границите на Русия, категоричен бе той.

НАТО гарантира сигурност. Няма как да има икономическа, енергийна, социална, здравна и управленска устойчивост и стабилност, без необходимите гаранции за съхранение на суверенитета, подчерта Денков.

България можеше отдавна да е напреднала с модернизацията на въоръжените сили, ако разходите за нея не бяха намалели под 1% от БВП през 2018-2019 г., а в същия момент да има пари за руските проекти като Турски поток, посочи премиерът в оставка.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Извънредна заповед, която касае всички ученици!

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде...

Към Странджа идва потоп

В събота слънцето, облаците и дъждът ще танцуват заедно....

България и Румъния с грандиозен проект край Русе

Двете речни администрации на България и Румъния изграждат съвместна система за...

Неописуема трагедия в Кюстендил

Първи смъртни случаи на коклюш са регистрирани у нас...