сряда, април 17, 2024

Дъщерите на Наим настръхнаха! Не искат да се отваря гробът на баща им

Date:

Сподели новината.

След по-малко от месец – на 4 юли, предстои с прокурорско решение да бъде отворен гробът на легендарния щангист Наим Сюлейманоглу, който почина на 18 ноември м.г. Ексхумацията е с цел да бъдат взети проби за ДНК-анализ с цел доказване на бащинството на Сюлейманоглу на японката Секаи Мори, смятана за негова първородна дъщеря, предава БТА. Предстоящата ексхумация особено силно тревожи другите две дъщери на Наим Сюлейманоглу – Сезин и Есин. Спортистът не е сключвал брак с майка им Тюркян, но двете носят неговото фамилно име.

Приживе покойният щангист избягваше да говори за личния си живот. Само най-близките му знаеха, че не е сключвал брак, но има общо четири дъщери. Сестрите Сезин и Есин и тяхната полусестра Нилай, която е от друга майка, за пръв път се появиха заедно на погребението на спортиста. Малко след това гръмна сензационната новина, че той има още една дъщеря, която е първородна и се казва Секаи Мори.

Предполагаемата първородна дъщеря на Наим Сюлейманоглу е на 27 години и живее в Япония. Очаква се това лято тя да дойде в Турция.

Майката на Секаи е японска журналистка. Двамата с Наим се запознават по време на Олимиадата в Сеул през 1988 г. След това японката идва да живее с Наим в Анкара, но след раждането на Секаи майката и дъщерята се връщат в Япония. Според някои твърдения баща и дъщеря не са се виждали след това, а според други – в даден период те общували, но после връзката им прекъснала.

В интервю преди десетина години Сюлейманоглу бе казал, че има четири дъщери – две от една майка, а другите две от различни.

Преди месец от публикации в турските медии стана известно, че Секаи Мори е завела дело за бащинство и в рамките на делото гробът на Наим ще бъде отворен, за да бъдат взети ДНК-проби. Предполага се, че тогава Секаи Мори също ще дойде в Истанбул.

“Баща ми не заслужава да се прави това, духът му ще се обърне в гроба”, казват със сълзи на очи сестрите Сезин и Есин. “Цялата тази процедура много ни огорчи. Медиите пишат само за това, разстройваме се, че името му се тиражира само с такива новини в жълтите рубрики на вестниците”, допълват те.

Сезин, която е по-голямата от двете сестри, споделя, че приживе баща им прекарвал доста време заедно с тях.

“Два-три пъти в годината ходехме на почивки заедно – в Анталия, Бодрум. Ходили сме и в България, родното място на баща ни, при баба. Когато бяхме заедно и някой поискаше да се снима с него, баща ни го отклоняваше – аз не съм Наим, аз съм неговият брат. Много се смеехме след това”, споделя тя.

По думите на майка им Тюркян Наим признал бащинството на Сезин и Есин още с раждането им. Двете са с една година разлика, почти като близначки, поради което баща им ги наричал дъщеря 1 и дъщеря 2. Голямата била на седем години, когато майка им и баща им се разделили като двойка. С баща си обаче те продължавали да се виждат почти всяка седмица. Последната среща с него била в болницата, три дни преди той да склопи очи.

“Не се тревожете за мен, гледайте си училището, идвайте само когато нямате за учене” – такава била повелята на бащата, разказва Сезин. “Искаше да имаме професия, която обичаме, както той обичаше щангите. Последните му дни обаче бяха мъчителни, защото не можеше да говори, беше на апарати. Последния път, когато бяхме при него, поиска сладолед. Странно ми се стори, защото никога дотогава не бяхме го виждали да яде сладолед”, споделя още тя.

Новината за съществуването на още една сестра, този път в Япония, дошла като гръм от ясно небе – изненадала ги, но повече ги стресирала новината, че гробът на баща им ще бъде отворен.

“Ние знаехме за кака Нилай (втората дъщеря на Наим) от Анкара, с която общуваме. Майка ни е казвала, че след моето раждане баща ни припознал бащинството и й дал името си. Но за японката не знаехме, майка също не е знаела, научихме, когато новината гръмна във вестниците”, казва Сезин.

По думите на момичето твърденията, че покойният й баща заръчал да бъде намерена Секаи Мори и да бъде вписана като негова дъщеря не отговаря на истината.

“Казват, че баща ми бил дал ДНК-проба за бащинство в болницата. Ако е така, щяхме да знаем, защото ние постоянно бяхме в болницата. Или най-малкото щеше да ни каже”, споделя дъщерята. “Ако действително беше направил завещание за японската девойка, ние щяхме да го изпълним. Както e признал бащинство на кака Нилай, защо да не го направи и за японката”.

Сестрите посочват, че са разстроени от съобщенията в медиите, че те двете били против Секаи Мори да бъде припозната за тяхна сестра. Според тях по такъв деликатен въпрос се правят спекулации от хора, които приживе са се опитвали да станат близки на покойния им баща, но той не ги е допускал.

“Ние никога не сме виждали Секаи. Тя самата нито веднъж не се опита да ни потърси, дори името й научихме от медиите. Особено ни разстройва това, че не е изминала и година от смъртта на баща ни, а името му се свързва само с тази история. Сега ще се отваря гробът му, обидно е не само за нас, но и за кака Нилай. И най-вече за покойния ни баща, за неговата светла памет на легендарен щангист. Тази история засенчи успехите му, името му. За съжаление стигна се дотам,че когато напишете в Гугъл Наим Сюлейманоглу, се появява името на японската му дъщеря. Ние категорично няма да присъстваме на отварянето на гроба, не искаме да ни свързват повече с тази история”, заявяват сестрите.

Според адвоката Азиз Демир, който е запознат с процеса, наследството на Наим Сюлейманоглу възлиза на 100 млн. долара. Това става ясно от извършен опис на имуществото му, включващо офис в Анкара, апартаменти в Анталия и Истанбул, земя в Маниса.

“Майката на Сезин и Есин навремето се застъпила за другата извънбрачна дъщеря на Наим – Нилай и успяла да издейства той да й признае бащинството”, обяснява той.

Майката на двете сестри – Тюркян също е възмутена от начина, по който се коментира историята с японската дъщеря. Тя е обезпокоена, че това силно се е отразило на психиката на подрастващите девойки.

“Ние не искаме нищо, винаги сме се гордеели с неговите успехи в спорта, така и ще бъде занапред. Той принадлежи не само на нас, а на цяла Турция, на турския народ, това се видя и на погребението му, нека го оставят да почива в мир”, казва тя.

Въпреки огромната сума, на която възлиза наследството на спортиста, “момичетата и майка им не притежават никакво имущество. Само получават сирашка пенсия в размер на 900 турски лири”, казва адвокатът Демир.

Тази година Сезин завършва гимназия и възнамерява да учи право във Великобритания. Есин е още ученичка.

За съжаление, по-малко от година след смъртта на Наим Сюлейманоглу, ненадминатия шампион в световната тежка атлетика, скандали и спекулации засенчват името му.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Hoвaтa вoйнa в Изpaeл вeчe yнищoжи индycтpия зa нaд $8 милиapдa

Maлĸo пoвeчe oт 48 чaca cлeд бeзпpeцeдeнтнaтa aтaĸa нa...

Българките в султанския харем

Филмовата сага „Великолепният век“ спечели телеманите не само в...

Румънски боен кораб удари мина в Черно море, която се взриви

Кораб на Военноморските сили (ВМС) на Румъния се удари...

Цената на петрола спада заради Китай и САЩ

Цената на петрола завършва "на минус" през изминалата търговска...