Сподели новината.

Дания обяви, че ще засили значително своите отбранителни способности в Арктика, включително безпилотни летателни апарати с голям обсег и радари, след като свиващият се морски лед ускори надпреварата между световните сили за контрол над ресурсите и водните пътища, информира „Ройтерс“

Военното струпване се случва, докато и Китай, и Русия предприемат все по-агресивни действия в региона, дори след като Дания и нейните арктически съседи през последните десетилетия се опитваха да запазят региона, който те наричат ​​зона с „ниско напрежение“.

Депутатите в скандинавската страна се разбраха да похарчат половината от отпуснатите 1,5 млрд. датски крони (245 млн. долара) за безпилотни летателни апарати, за да подобрят наблюдението в Гренландия, която е полуавтономна част от Кралство Дания.

Близо 400 млн. крони ще бъдат похарчени за радар за въздушно наблюдение във Фарьорските острови, които са разположени в Северния Атлантик.

„Регистрирахме увеличаване на чуждестранните дейности в Арктика и Северния Атлантик“, отбеляза датският министър на отбраната Трине Брамсен в изявление.

„Нуждаем се от по-добро наблюдение и присъствие в региона – не за ескалация на конфликти, а защото трябва да приемем заплахите сериозно„, подчерта тя.

Предишна статияСтрашен екшън с опасен затворник, конвоиран от Търговище към Шумен
Следваща статияРадтърсващ разказ на един български гурбетчия в Германия