Сподели новината.

След Гърция и Франция е на път да забрани със закон носенето на смартфони в училище. От септември ще се наказва всеки ученик, който наруши забраната. Готови ли са обаче българските училища да последват този пример?

9 от 10 деца в Европа имат смартфон или таблет. У нас – 97% от българчетата използват интернет през мобилните си телефони, по няколко часа на ден, а и училищата им предоставят тази възможност, защото почти половината от тях разполагат с безплатна wi fi връзка. Дo края на годината всички 2400 училища ще предлагат тази услуга, за която кабинетът ще отпусне 11 милиона лева.

Родителите не подкрепят подобна крайна мярка. „Важно е децата да имат телефоните в тях и когато усетят, че имат нужда, да могат да си послужат с тях, да се обадят на родителите си. Естествено, звънене по време на час е абсолютно недопустимо. Те трябва да знаят кога е редно да ползват телефоните”, заяви Антоанета Василева от Асоциация „Родители“ пред БТВ.

В столичното 119-о училище вече 5-а година взимат телефоните на малките ученици в началото на часа и ги поставят в специални кутии. За големите ученици обаче смартфоните са позволени, но с образователна цел.

„Когато учителят има за цел определена образователна игра, при която може да се използва телефона, ползваме телефона. Бъдещето на всички ни е в дигиталното пространство. Поколението в училище без телефон не може да живее. Тази забрана означава дистанциране на поколенията”, коментира Диан Стаматов, директор на 119-о Су „Акад. Михаил Арнаудов“.

Реклама

У нас от 3 години законът забранява единствено да се говори по телефона по време на урок.

„Ние, преди Франция и Гърция, сме забранили употребата на телефони в час, но същевременно вървим към това децата да познават различните устройства и да ги използват“, каза Евгения Костадинова, експерт в МОН. След като безплатният интернет стане факт в училищата, министерството ще ограничи ползването му само до сайтове с образователна цел.