петък, юли 19, 2024

Чудовищна шофьорска наглост край Раковски

Date:

Сподели новината.

Пловдивски пътни полицаи установиха шофьор с над 80 нарушения на пътя, но въпреки рекордния брой нарушения обаче, той е санкциониран от съда със смехотворната глоба от 1000 лева и лишаване от правоуправление за само 3 месеца за нарушение на чл. 58, т. 3 от ЗдвП, предава Пловдив 24.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от получаване на съобщението от страните, пред Административен съд Пловдив.

Виновният водач оспорва наказателното постановление, издадено от сектор “Пътна полиция“. Той твърди, че не се е движил в аварийната лента на автомагистралата, а е отбил поради здравословен проблем на съпругата му и се е движел, за да набере скорост да се включи в движението. Оспорва се компетентността на актосъставителя, липсвала вина, не било правилно предложението на санкционната норма.

От фактическа страна съдът установява следното: На 06.09.2021 г. около 18:10 часа в Община Раковски, на автомагистрала “Тракия” (път А-1), на км. 146, в посока София е имало настъпило ПТП и са се образували колони от автомобили, като автомобилите на магистралата са се движили с ниска скорост или са били преустановили движението си поради настъпилата катастрофа.

На посоченото място се намирали служители на ГДНП, които осъществявали задълженията си по контрол на пътното движение по автомагистрала “Тракия”.

 

Виновният водач шофирал автомобил “Мерцедес” С 350 и бил заедно със съпругата си. Същият, за да избегне тежкия трафик и за да се придвижи по-напред и по-бързо, се е движил около 1000 метра в лентата за принудително спиране на автомагистралата като в момента, в който видял служебния автомобил на полицията, се включил обратно в активната лента на автомагистралата, където бил спрян от служителите.

Те установили самоличността на водача, взели му документите и се обадили да изпратят служител от местно компетентно районно управление РУ Раковски към ОД на МВР Пловдив. По същия начин постъпили с още 5 автомобила за същото нарушение. Така му бил съставен акт за нарушение и му било наложено административно наказание – глоба в размер на 1000 лева и лишаване от право управление за 3 месеца.

При справката обаче се установява, че водачът има над 80 установени нарушения на ЗДвП, като за 36 от тях са издадени наказателни постановления, а за 46 от тях – електронни фишове. Същият е управлявал МПС с останали само 9 точки от контролния талон. Така описаната и възприета от съда фактическа обстановка се установява по безспорен и категоричен начин от писмените и гласни доказателства, а именно: показанията на разпитаните в хода на съдебното следствие свидетели – пътни полицаи, както и писмените доказателства.

От показанията на свидетелите се установява, че участъкът, на който осъществявали служебните си задължения, е бил прав, с добра видимост и са възприемали от далеч движещите се автомобили.

Съпругата на нарушителя опита да спаси мъжа си, като подкрепя неговите показания. Тя също твърди, че й е станало лошо и че са отбили автомобила в лентата за принудително спиране, за да повърне, след което дълго време той не можел да се включи в активната лента. Съдът смята нейната теза за защитна, като на заинтересована страна, с цел да се извини поведението на съпруга, който видно от справката е водач – нарушител, който системно не се съобразява с правилата за движение по пътищата.

Доказано е, че водачът отново, за над 80-ти път, не е съобразил правилата на ЗДвП, като е целял да постави на първо място собствения си комфорт и този на пътниците в неговия автомобил, пред евентуалните последици от поведението си. Съдът намира, че деянието е извършено при пряк умисъл, тъй като той е съзнавал обществено опасния му характер, предвиждал е обществено опасните последици и е целял тяхното настъпване.

Затова Районният съд потвърждава наказателното постановление от 28.09.2021 г., издадено от “Пътна полиция“, с което на извършителя е наложено административно наказание – глоба в размер на 1000 лева и лишаване от правоуправление за 3 месеца за нарушение на чл. 58, т. 3 от ЗДвП.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Братя Дадурян измиха очите на Апостола

Заглавието е метафорично, но то си има предистория. Едно...

Огнен ужас край бензиностанция в Харманли, опасност от взрив

Голям пожар на метри от бензиностанция в Харманли. На...

Ад край Чирпан

Пожар е избухнал в чирпанското село Димитрово, съобщи БТА, позовавайки...

Страшен икономически удар по Плевен, хиляди хора остават на улицата

Гoлeмият зaвoд зa ĸaбeлни инcтaлaции нa "Лeoни Бългapия" в...