Чудото на Бургас вече заработи

0
6749
basein slaveikov
Сподели новината.

Първото състезание, което ще се проведе на новия басейн красавец в „Славейков” – Парк Арена, ще е само след малко повече от седмица. От 4 до 6 май единственото по рода си в страната уникално плувно съоръжение ще приеме финалния турнир по водна топка за Купата на България – мъже.

Надпреварата ще бъде вид тест за басейна, преди домакинството ни на квалификационните срещи от европейското първенство за юноши до 19 г., което ще се проведе от 11 до 13 май. В квалификациите за европейското първенство за юноши българският отбор е в група с Холандия, Германия и Грузия.

Първи прага на Парк Арена на 4 май /петък/ ще прекрачат домакините от „Черноморец”, които участват в мъжкото първенство предимно с юноши от школата, шампионът при мъжете „Локомотив НН”, вицешампионът ЦСКА , бронзовият медалист „Черно море”, „Комодор” и „Славия”. Всички те ще спорят за Купата на България.

Плувният басейн отговаря на изискванията на Международната федерация по плувни спортове /ФИНА/ и на Европейската плувна лига /ЛЕН/ за провеждане на състезания от висок ранг по плуване, водна топка и синхронно плуване. Той е с капацитет на трибуните – 1200 седящи места, плюс допълнителни трибуни за хора с увреждания до 20 души. Плувното съоръжение е с дължина 50 м, с 10 коридора и с дълбочина два към три метра. 25-метровата му дължина е с 20 коридора.

Басейнът е предвиден като многофункционално съоръжение, което да позволява през времето, в което не се провеждат състезания, да се използва пълноценно за тренировъчна дейност.

Съоръжението разполага с тенис кортове, спортно игрище с три терена, фитнес зала, спортно-възстановителен център с помещения за масажи, сауна, лекарски кабинет и зали за обща физическа подготовка и други спортове.

--------------------------