Сподели новината.

Учениците от СУ „Христо Ботев“ в Джебел ще имат възможност да се потопят в неограничения свят на компютърните игри докато се образоват.

Тийнейджърите ще могат да разработват игри за мобилни телефони, да използват комплектите на „Майкрософт“ за учене по физика, география, биология, които свързват допълнителната електроника с наличната дигитална техника.

Учениците ще решават казуси, които са реални и изискват знания от съответните изучавани предмети. Те ще търсят бизнес решения, разработват бизнес модели…

Това става възможно с изграждането на STEM център в училището. Въвеждането на иновацията е след спечелен проект по националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“ на Министерството на образованието и науката и с активната подкрепа и съдействие на Община Джебел. Стотици училища в страната се включиха в състезанието, като в област Кърджали са одобрени два проекта.

Учебна програма STEM е основана на идеята за фокусирано обучение по четирите направления – наука, технология, инженерство, математика в приложен подход. Вместо да се преподават четирите дисциплини като отделни предмети, тя ги интегрира и реално прилага.

В Центъра за технологии в креативни индустрии на СУ „Христо Ботев“ в Джебел ще има дигитална зона, снимачно студио, аудио студио, гримьорна и апаратна, стая за подготовка на учители, офлайн зона.

Общата стойност на проекта е 333 333 лева. При изграждането на STEM центъра Община Джебел също инвестира собствени средства в проекта. Одобрената сума по националната програма е 299 999 лева, а собственият принос е в размер на 33 334 лева.