Сподели новината.

Близо 150 нови къщи са построени в симитлийското село Долно Осеново в последните 20 години. Десетки пък са строежите в момента в населеното място. Вече новите домове на местните хора са повече от старите постройки. Всичко това се дължи на трудолюбието на жителите, които са израснали по тютюневите ниви, а днес стотици от тях изкарват прехраната си в чужбина. Долно Осеново има около 1600 жители, а над 300 от тях са зад граница. Те не забравят родното си място. Със спечелените пари строят жилища за своите семейства. Почти няма фамилия, която да не се радва на нов дом.

Лятото наближава, а тогава е сезонът на строежите в селото. По това време много от местните гурбетчии се прибират в родното си село. И не губят времето си. Запретват ръкави, за да вдигат я нови къщи, я пристройки, я надстройки, я гаражи. Използват всяка минута, за да строят. Тук бетоновозите не спират и в събота, и в неделя. И никой не се оплаква от изливането на бетон. Никой не роптае срещу шума и олелията край строежите. Напротив – всички приветстват новото строителство.

Долно Осеново сигурно е най-гъсто населеното с къщи населено място в България. Тук постройките надничат от всеки скат и баир. Някой от новите сгради са почти в гората, тъй като почти всички парцели в селото и в близост до него са застроени.

„Преди години имахме квартал с нови къщи, а сега стана обратното – имаме квартал със стари къщи, всичко друго е ново строителство. Не е тайна, че гурбетчиите помагат на своите близки  и роднини с пари, тъй като няма работа в селото. Тук строежите им се ръководят от техни близки, а те всеки месец пращат пари, за да върви работата”, казва кметът на Долно Осеново – Бисер Сегменов.

Предишна статияВзривиха автомобил в Сандански
Следваща статияГолям пожар в завод край Горна Оряховица

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля оставете вашият коментар!
Моля оставете името си тук