неделя, юли 21, 2024

ЧСИ сложи на тезгяха една от най-красивите сгради в Пловдив, търси ѝ над 24 млн. лв.

Date:

Сподели новината.

Една от най-красивите сгради в Пловдив е на тезгяха. Eмблематичната постройка на Главната улица, призната за архитектурен паметник на културата, влезе в списъка за продажби на частен съдебен изпълнител.

В имота с адрес ул. „Княз Александър I“ № 11, в който при ремонт бяха открити ценни антични находки и артефакти от римско време, в момента се разполага търговски център Star Gallery. По времето на соца там се помещаваше Нармаг, предава „Марица”.

 

Снимка: “Марица”

Пететажната сграда е притежание на „СС Пропърти“ ООД, със съдружници Карл Полцхофер и инж. Рудолф Лайтнер – и двамата австрийски граждани. Крайната мярка се прилага заради задължения към Фолксбанк Щайермарк АГ. Началната цена, от която ще започне наддаването е в размер на 24 177 927,36 лв. с ДДС.

Сградата, строена между 1926 г.– 1930 г., притежава статут на архитектурно-строителен паметник на културата с категория „ансамблово значение“ и е елемент от групов паметник на културата – система от улични ансамбли по ул. „Княз Александър I” и ул. „Отец Паисий“. Разположена е на територията на Групов паметник на културата „Историческа зона Филипопол – Тримонциум – Пловдив“.

Двете нива на сутерена са обособени като „Археология“ с изложбени площи, в които се намират римски руини, представляващи археологически находки – фрагмент от римски стадион на гр. Пловдив – сектор от източния ред седалки, която археологическа структура има статут на паметник на културата с национално значение.

Двамата австрийски инвеститори купуват сградата през 2004 г. Археологическите ценности се откриват в подземието по време на ремонта. Чужденците поемат разходите за реставрацията и експонирането на находките. През 2021 г. двамата подписаха договор с Община Пловдив, която пое управлението на цялата археология в сградата. Същата година антиките се откриха и за туристи.

Към днешна дата върху имота с 9 самостоятелни обекта, има наложени тежести – възбрана в полза на взискателя Фолксбанк Щайермарк АГ, за сумата от 3 341 613,36 лв., както и договорна ипотека за сумата 5 867 490 лв. заедно с лихвите.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Тежка ситуация на Беклемето отчитат премиерът и МВР шефът

Ситуацията с пожара на Беклемето е много сложна, защото...

Братя Дадурян измиха очите на Апостола

Заглавието е метафорично, но то си има предистория. Едно...

Огнен ужас край бензиностанция в Харманли, опасност от взрив

Голям пожар на метри от бензиностанция в Харманли. На...