Сподели новината.

Днес Чипровци празнува. Денят не е избран случайно. Той е най-светият за местните. От векове на този ден цялото село се качвало в планината в Гушовсикя манастир, където фамилиите давали курбан за здраве и благополучие. Наричали манастира Гушовския, тъй като при тях слизал елен – гушовец, когото принасяли в жертва. Така станало и през 1688 година. Еленът пристигнал запъхтян и веднага бил повален. Това било знак за беда, която дошла още същата година. Избухнало Чипровското въстание, след което селището потънало в пепелища. Заради бунта поробителят го сравнил със земята. За назидание сринал и любимия манастир. От тогава са останали само основите му, но хората отново се събират при тях на 6 септември.

Днес ние потегляме рано към манастира, където света литургия ще изнесе видинският митрополит Даниил, съобщи кметът на Чипровци Пламен Петков. След нея отново ще се раздава курбан за здраве и благополучие.

Тази година за първи път от векове чипровчани ще стигат до манастира по асфалтов път. За 7-те км правителството даде на общината 1,3 млн.лв.

Заради противоепидемичните мерки други прояви не са предвидени, допълни кметът. Но ни стига събирането при незабравения манастир, което значи, че вековната традиция е жива и днес…