Сподели новината.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) и Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧКЧП) започнаха днес световна кампания срещу „нарастващия“ риск от използване на ядрени оръжия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„В тези времена на растящо напрежение между народите приканвам всекиго към спешни и решителни действия, за да сложим край на ерата на ядрените оръжия“, призова в комюнике президентът на МКЧК Петер Маурер.

Кампанията с адрес на сайта sansarmesnucleaires.org, придружена с видео,  „цели да привлече вниманието на публиката към катастрофалните хуманитарни последици, каквито би предизвикала една ядрена война“, посочват МКЧК и МФЧКЧП.

Двете организации, базирани в Женева, призовават освен това хората „да настояват пред съответните правителства да подпишат и ратифицират Договора за забрана на ядрените оръжия“ с оглед „нарастващия риск от ново използване на такива оръжия“.

Към днешна дата договорът е подписан от 70 държави, а 21 са го ратифицирали или са се присъединили към него по друг начин.

Този договор „е лъч надежда и основна мярка за намаляване на риска от ядрена катастрофа“, подчертава Маурер.

Хуманитарните организации отправят своя апел в момент, когато САЩ и Русия спират участието си в Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) – експерти предупреждават, че това може да предизвика нова оръжейна надпревара, отбелязва АФП.