Сподели новината.

Днес пресцентърът на прокуратурата публикува части от доказателствения материал, събран в хода на разследването срещу ИТ компанията ТАД Груп, която е основният заподозрян за хакерската атака срещу сървър на Националната агенция по приходите.

В съобщението се казва, че доказателствата се огласяват с изричното съгласие на наблюдаващият прокурор и целта им е да подкрепят протеста на Апелативната специализирана прокуратура за определените мерки за неотклонение парична гаранция“ на собственика на „ТАД груп“ Иван Тодоров и двама от служителите във фирмата.
Още по темата
Посланието след атаката на НАП било „нямате държава“
Колко ще плати НАП заради атаката? Глоба до 20 милиона!
Първата доза доказателствен материал е съобщението, че разследващите са установили, че има неуспешни опити за нерегламентиран достъп до 49 търговски дружества.

Относно личните данни на магистрати, такива са събирани основно за прокурори и следователи, а папката е със заглавие: “ Ne se chistiiiii“.

Файл с такова име стана известен преди известно време, когато имуществената декларация на съдията от Софийски градски съд беше публикувана без да бъдат заличени личните й данни и тези на семейството й – ЕГН, номера на лични карти и домашен адрес. Малко по-късно главният съдебен инспектор обясни, че изнасянето на личните данни на съдия Тодорова е просто пропуск.

Прокуратурата публикува и част от свиделски показания, без да изяснява от кого са предоставени те.

„Но все пак броят на клиентите е недостатъчен, затова не съм сигурен кой го предложи – И. или К., част от политиката на фирмата за набиране на клиенти да бъде тестването на сайтове на различни дружества без тяхно знание и впоследствие да ги набират като клиенти. Тази политика на фирмата се коментираше постоянно в офиса основно между И. и К., като двамата си говореха, че трябва да се изготви списък с най-големите български сайтове, които да бъдат тествани без знанието на техните собственици, като след това бъда привлечени като клиенти“, гласи едно от показанията.

Доказателственият материал, публикуван от прокуратурата продължава в цели 13 pdf файла. На тях са приложени стопкадри от видеокамерите в офиса на ТАД Груп, а прокуратурата твърди, че освен видеото са записвани и разговорите между служителите. Според описанието на държавното обвинение някои от тях на практика признават пред камерите, че са автори на атаката.

Следват снимките от телефона на Кристиян, които, според прокуратурата доказват предполагаемата му връзка със сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ и личното участие на главния редактор Атанас Чобанов.

Тази теза беше развита още вчера от Специализираната прокуратура. Собственикът на сайта – Асен Йорданов, отрече абсолютно всички обвинения и каза, че никога не е познавал никой, който работи в ТАД Груп.

Показан е и чат между Кристиян Бойков и собственикът на фирмата Иван Тодоров, както и друг такъв – между Кристиян и някой си Иван Петров.