събота, април 13, 2024

Бурята Бабет опустоши Шотландия

Date:

Сподели новината.

Части от Източна Шотландия бяха залети от сериозни наводнения в петък, след като бурята Бабет донесе “изключителни” валежи и ветрове със скорост над 110 км/ ч, които преодоляха дигите и оставиха хиляди домове без електричество, предава Ройтерс.

Британската национална метеорологична служба, Met Office, издаде първото си червено предупреждение за дъжд от февруари 2020 г., като прогнозира, че на някои места ще паднат до 250 милиметра валежи.

Една жена загина в четвъртък, след като беше отнесена от река, докато полицията в Шотландия съобщи в петък, че издирва мъж, за когото е било съобщено, че е блокиран в превозно средство сред наводненията.

Местните власти в Ангъс поискаха повече от 400 домове да се евакуират в четвъртък поради предупреждения за наводнения, а училищата бяха затворени. Електроснабдителните оператори съобщиха, че работят за възстановяване на захранването на хиляди домове.

Някои райони вече са достъпни само с лодка и спасителните екипи работят, за да изведат хората на безопасно място, като гражданите са предупредени да не е опитват да се евакуират сами, ако не разполагат с подходящи средства.

Шотландската агенция за опазване на околната среда издаде 16 предупреждения за наводнения и пет предупреждения за сериозни наводнения.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Пак се прочухме: Спипаха нашенци в Бавария със злато за милиони

Двама български граждани са задържани в Германия заради контрабанда...

Българи извършиха смайваща кражба в Англия

Българи откраднаха около 50 млн. паунда от социални помощи...

Испания се отказва от “златните визи”

Испания ще премахне програмата за т. нар. "златни визи",...

Зaщo Гepмaния cĸopo мoжe дa нe e иĸoнoмичecĸa cилa №1 в Eвpoпa

Cвиĸнaли cмe дa миcлим зa Гepмaния ĸaтo зa нaй-дoбpe...